Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM în legătură cu interzicerea accesului cetăţenilor români pe teritoriul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Guvernarea comunistă continuă să încalce grav drepturile omului şi încearcă să tensioneze relaţiile moldo-române prin interzicerea accesului cetăţenilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

În dimineaţa zilei de astăzi, mai multor cetăţeni români, posesori ai paşapoartelor europene, le-a fost refuzat dreptul de a vizita Republica Moldova, aşa cum prevede legislaţia naţională şi europeană. Fără niciun motiv a fost interzisă intrarea pe teritoriul ţării noastre a membrilor delegaţiei Consiliilor judeţene Vaslui şi Iaşi, care urmau să participe la şedinţa Euroregiunii “Siret-Prut-Nistru”, desfăşurată la Ialoveni.

În acelaşi context se înscrie expulzarea ilegală a cetăţenilor români, Radu Popescu şi Răzvan Cazacu, care acordau consiliere în bază de voluntariat Partidului Liberal Democrat din Moldova, precum şi interdicţia pentru un grup de studenţi basarabeni, care îşi fac studiile la Iaşi, de a trece hotarul şi a participa la mitingul “Votează fără frică”, organizat de PLDM la 22 martie.

Încălcarea brutală a drepturilor omului a caracterizat toţi cei 8 ani de guvernare comunistă, însă blocarea ilegală a frontierei cu Uniunea Europeană demonstrează elocvent agonia unui regim căruia i-au mai rămas cîteva zile de guvernat.

PLDM cere guvernării comuniste să înceteze imediat acţiunile ilegale şi să respecte dreptul cetăţenilor europeni de a circula liber în Republica Moldova. Cerem Procuraturii Generale să investigheze aceste cazuri ieşite din comun şi să tragă la răspundere persoanele vinovate.

PLDM atrage atenţia Consiliului Europei, Comisiei Europene, OSCE şi altor organisme internaţionale asupra gravelor încălcări a drepturilor omului în Republica Moldova şi nerespectării angajamentelor asumate de către guvernarea comunistă faţă de partenerii europeni şi occidentali.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la politica falimentară a guvernării comuniste în domeniul vini-viticol Comunicat de presă al PLDM cu privire la comemorarea zilei Unirii Basarabiei cu România