Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la politica falimentară a guvernării comuniste în domeniul vini-viticol

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că în cei 8 ani de guvernare regimul Voronin a ruinat economia ţării. Viticultura şi vinificaţia, care constituiau baza sectorului agro-industrial, au fost distruse. Lipsa unei strategii coerente de dezvoltale a ramurii, intervenţiile nejustificate ale structurilor statale în activitatea agenţilor economici, majorarea constantă a taxelor, accizelor şi altor forme de sustragere a banilor de la producători, implicarea directă şi ilegală a clanurilor din anturajul lui Voronin în negocierea contractelor şi împărţirea veniturilor — toate au adus la falimentarea ramurii vini-viticole.

În afară de sustragerile ilegale de venituri, cum ar fi taxarea personală a exporturilor coniacului “Belîi Aist” ş.a., guvernarea a impus şi alte plăţi obligatorii către stat: transferurile a 38 milioane de lei anual în fondul viticulturii, a 32 miloane de lei — pentru marca de stat, iar cheltuielile pentru certificarea producţiei s-au mărit în ultimii ani de 6 ori. Cheltuielile neproductive foarte înalte şi cele indirecte sustrase de înalţi funcţionari de stat, procentul înalt la creditele bancare şi politica incoerentă şi păguboasă a Preşedintelui Voronin, în raport cu ţările unde există pieţe de desfacere, au ruinat producătorii din ramură.

Este relevant faptul că numărul vinăriilor din ţară s-a redus în 8 ani de guvernare comunistă cu 51 la sută, numărul angajaţilor din ramură — cu 28 la sută, iar numărul celor implicaţi în producere — la jumătate. Dacă, acum 8 ani, comercializarea strugurilor asigura un venit stabil pentru aproximativ 200 de mii de familii, astăzi acestea nu mai prelucrează plantaţiile din cauza preţurilor extrem de joase sau din lipsa pieţei de desfacere. În 2008 preţurile la struguri au constituit doar 51 la sută faţă de preţurile anului 2001.

Implicarea factorului politic şi interesele personale ale lui Voronin au discreditat politica de promovare a producţiei vinicole pe pieţele străine. Astfel, în 8 ani de guvernare comunistă, exportul vinurilor şi coniacurilor s-au micşorat cu 45 la sută, iar stocurile s-au mărit de 4 ori. Astăzi datoriile vinăriilor faţă de bănci sunt de 1,2 miliarde de lei, iar faţă de furnizorii de struguri de 200 milioane. Din cele 85 de vinării existente — 45 se află în proces de lichidare.

Politica guvernării comuniste bazată pe incompetenţă, interese de grup şi lăcomie au falimentat cea mai rentabilă ramură a economiei. Pentru a salva domeniul vini-viticol şi a nu permite ruinarea totală a agriculturii şi a sutelor de mii de agricultori, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere guvernului, ca în timpul rămas pînă la instalarea noului Executiv, să înceteze politicile economice falimentare.

PLDM va promova şi realiza programul său de guvernare care prevede relansarea unei economiei de piaţă funcţionale şi competitive, iar în ramura vini-viticolă va întreprinde următoarele măsuri:

Partidul Liberal Democrat din Moldova consideră măsurile pentru salvarea ramurii vini-viticole de o importanţă majoră pentru relansarea economiei naţionale şi pentru realizarea programului de reconstrucţie şi de modernizare a Republicii Moldova în ansamblu.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia PLDM în legătură cu arestarea şi expulzarea ilegală a cetăţenilor români Răzvan Cazacu şi Radu Popescu Declaraţia PLDM în legătură cu interzicerea accesului cetăţenilor români pe teritoriul Republicii Moldova