Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la interpelarea Preşedintelui PLDM către Prim-ministrul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 28 martie curent, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputatul Vlad Filat a adresat o interpelare Prim-ministrului Zinaida Greceanîi, în legătură cu interdicţiile de intrare în Republica Moldova, impuse cetăţenilor români la hotarul de pe Prut.

Vlad Filat a solicitat şefului executivului să fie informat “în regim de urgenţă, la ordinul cui au fost impuse aceste interdicţii de circulaţie, cine a executat ordinul şi de ce prevederi ale cadrului legal naţional şi european s-au prevalat.”

De asemenea, Vlad Filat a cerut organelor abilitate ale statului să investigheze cazul şi să tragă la răspundere, în conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanele care s-au făcut vinovate de încălcarea dreptului la libera circulaţie pentru sute de cetăţeni cu paşapoarte europene, ceea ce a adus prejudicii enorme atît relaţiilor cu România, cît şi cu Uniunea Europeană.

Începînd cu data de 25 martie 2009, serviciul de grăniceri de la hotarul cu România a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova pentru peste 250 de cetăţeni români, printre care studenţi, oameni de cultură şi ştiinţă sau delegaţi oficiali ai unor consilii judeţene.

Interpelare

DESTINATAR:
Prim-ministrul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi

În temeiul Legii cu privire la statutul deputatului în Parlament, înaintez prezenta interpelare.

Începând cu data de 25 martie 2009, serviciul de grăniceri de la hotarul cu România le-au interzis mai multor cetăţeni români accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Sute de cetăţeni europeni, printre care studenţi, oameni de cultură şi ştiinţă sau delegaţi oficiali ai unor consilii judeţene, au fost întorşi de la vamă fără nicio explicaţie.

Calific această situaţie drept una deosebit de gravă, care aduce Republicii Moldova prejudicii enorme atât în relaţiile sale cu România, cât şi cu Uniunea Europeană.

Solicit să fiu informat, în regim de urgenţă, la ordinul cui au fost impuse aceste interdicţii de circulaţie, cine a executat ordinul şi de ce prevederi ale cadrului legal naţional şi european s-au prevalat?

Cer organelor abilitate ale statului să investigheze cazul şi să tragă la răspundere, în conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanele care s-au făcut vinovate de încălcarea dreptului la libera circulaţie pentru sute de cetăţeni cu paşapoarte europene.

Vlad FILAT,
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă al PLDM cu privire la comemorarea zilei Unirii Basarabiei cu România Comunicat de presă cu privire la acţiunile PLDM vizavi de îngrădirea de către regimul comunist a dreptului la libera circulaţie