Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la acţiunile PLDM vizavi de îngrădirea de către regimul comunist a dreptului la libera circulaţie

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 martie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova a atacat în instanţele naţionale şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acţiunile ilegale şi abuzive ale regimului Voronn vizavi de îngrădirea dreptului la libera circulaţie pentru studenţii basarabeni, care îşi fac studiile la Iaşi, şi pentru cetăţenii României, posesori ai paşapoartelor europene.

Acţiunile guvernării comuniste, care a încălcat în permanenţă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, nu se încadrează în nicio normă legală şi morală.

La 22 martie, autorităţile statului, prin intermediul Serviciului de Grăniceri, au interzis propriilor cetăţeni să intre pe teritoriul ţării, cerîndu-le explicaţii privind motivele pentru care vin acasă. Cei peste 50 de studenţi se deplasau la Chişinău, la mitingul organizat de PLDM “Votează fără frică”.

A urmat expulzarea a doi cetăţeni români, Radu Popescu şi Răzvan Cazacu, care făceau parte din staful tehnic electoral al PLDM. Acţiunile ilegale ale comuniştilor au continuat cu interzicerea intrării în ţară a delegaţiilor oficiale ale consiliilor judeţene Iaşi şi Vaslui, care urmau să participe, pe data de 26 martie, la şedinţa anuală a Forumului Preşedintilor Euroregiunii “Siret — Prut — Nistru”. Forumul trebuia să adopte Strategia de dezvoltare economică şi socială a Euroregiunii, incluzînd 100 de proiecte de dezvoltare, unele finanţate din cadrul Programului Operaţional Comun România — Ucraina — Moldova 2007–2013, şi să aprobe bugetul Euroregiunii pentru anul 2009. Aceste proiecte prevedeau investiţii în sumă de 138 mln de euro, inclusiv 45 mln de euro în anul curent.

O primă reacţie a oficialilor de la Iaşi şi Vaslui la gestul autorităţilor comuniste de la Chişinău a fost întreruperea oricăror legături cu Republica Moldova. În discuţii cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, preşedintele CJ Iaşi, Constantin Semirad şi-a reconsiderat poziţia, ajungînd la concluzia că atitudinea degradantă a guvernării comuniste nu reprezintă voinţa populară, de aceea oficialii români vor trece peste umilinţa la care au fost supuşi şi vor continua colaborarea în cadrul Euroregiunii.

Acţiunile abusive şi iresponsabile ale regimului Voronin de îngrădire a dreptului la libera circulaţie au prejudiciat grav imaginea ţării noastre în faţa organismelor europene şi în faţa României, ţară membră a Uniunii Europene.

În acest context, PLDM a depus în adresa Comisiei Europene şi a Parlamentului European un Memoriu despre cele ce se întîmplă la frontiera cu UE, despre ilegalităţile comise de guvernarea comunistă, în deosebi de la începutul campaniei electorale, rugînd totodată organismele europene să aibă în vedere să aceste acţiuni sunt convulsiile regimului comunist şi nu reprezintă poziţia şi voinţa poporului. Iar atitudinea forurilor europene urmează să fie în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă cu privire la interpelarea Preşedintelui PLDM către Prim-ministrul Republicii Moldova Comunicat de presă al PLDM privind condamnarea atacului asupra jurnalistului Veaceslav Perunov