Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la poziţia PLDM faţă de validarea de către Curtea Constituţională a alegerilor parlamentare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 23 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că prin decizia Curţii Constituţionale de a valida scrutinul parlamentar din 5 aprilie a fost finalizat proiectul de fraudare a alegerilor, lansat de Partidul Comuniştilor încă în anul 2005. Acest proiect a încadrat mai multe acţiuni întreprinse de partidul de guvernămînt, începînd cu sistarea transmisiunii în direct a şedinţelor Parlamentului, impiedicarea totală a accesului reprezentanţilor opoziţiei la IPNA “Teleradio Moldova”, anularea emisiunii “Ora opoziţiei” la televiziunea publică, manipularea alegătorului prin intermediul instituţiilor media aservite puterii, denigrarea partidelor de opoziţie.

Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că “prin actul de validare a alegerilor s-a comis o fărădelege. Curtea Constiuţională era obligată să sisteze examinarea rezultatelor alegerilor, pînă cînd Curtea de Apel, în calitate de autoritate judiciară competentă, s-ar fi pronunţat pe marginea contestaţiilor formulate de partidele de opoziţie”. Graba cu care Curtea Constituţională a validat alegerile demonstrează că Partidul Comuniştilor se teme de o eventuală reacţie a organismelor europene faţă de modul în care au fost gestionate evenimentele din 7 şi 8 aprilie, inclusiv şi faţă de probele de fraudare a scrutinului, pe care liderii partidelor de opoziţie le-au prezentat astăzi Parlamentului European.

Partidul Liberal Democrat din Moldova consideră că decizia Curţii Constituţionale este ilegală, rezultatele alegerilor parlamentare nu corespund opţiunii electoratului, iar puterea instaurată în urma validării alegerilor nu este reprezentativă.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia PLDM cu privire la iniţiativa preşedintelui în exerciţiu de a constitui o comisie de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 şi 8 aprilie PLDM a cerut Curţii Constituţionale să recunoască neconstituţionalitatea hotarîrii de guvern privind instituirea regimului de vize între Republica Moldova şi România