Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la iniţiativa preşedintelui în exerciţiu de a constitui o comisie de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 şi 8 aprilie

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 aprilie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova califică drept o acţiune de manipulare a opiniei publice şi de denigrare a opoziţiei iniţiativa preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin de a constitui o comisie de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 si 8 aprilie 2009. PLDM atrage atenţia asupra componenţei părtinitoare a membrilor acesteia, a concluziilor sale previzibile şi lipsei totale a reprezentanţilor societăţii civile, a presei independente şi a partidelor de opoziţie.

PLDM constată că preşedintele în exerciţiu continuă să împartă societatea ceea ce radicalizează spiritele şi este în totală contradicţie cu interesul naţional al Republicii Moldova.

PLDM îşi reiterează poziţia şi cere în continuare desfăşurarea unei anchete internaţionale privind evenimentele din Republica Moldova, identificarea cauzelor şi organizatorilor incidentelor violente din 7 aprilie, precum şi evaluarea acţiunilor ulterioare ale guvernării comuniste.

PLDM cere încetarea tuturor formelor de urmărire a cetăţenilor, cu excepţia celor cu adevărat vinovaţi, încetarea aplicării torturii la adresa persoanelor arestate arbitrar şi aflate încă în custodia poliţiei sau a procuraturii. De asemenea, cerem sancţionarea tuturor celor care au ordonat şi executat arestarea arbitrară şi anchetarea sumară a sutelor de cetăţeni nevinovaţi, printre care şi minori, şi în mod special a cazurilor de deces. Cerem reabilitarea definitivă, în urma unor procese judiciare corecte, a tinerilor eliberaţi sau aflaţi încă în arest, care să le aducă repararea onoarei şi demnităţii, dar şi satisfacţii morale şi materiale.

Serviciul de presă al PLDM
Paşte fericit! Comunicat de presă cu privire la poziţia PLDM faţă de validarea de către Curtea Constituţională a alegerilor parlamentare