Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la intensificarea atacurilor asupra presei libere

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă protestul hotărît în legătură cu intensificarea atacurilor guvernării asupra instituţiilor de presă independente. Scoaterea la concurs, contrar prevederilor Codului Audiovizualului şi a Regulamentului Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a frecvenţelor postului de televiziune PRO TV Chişinău şi a postului de radio “Vocea Basarabiei” reprezintă încă o încercare a guvernării comuniste de intimidare a presei libere.

Acţiunile guvernării contravin normelor prevederilor legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi a Parlamentului European privind asigurarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova.

Frecvenţele postului PRO TV Chişinău au fost scoase la concurs contrar faptului că dosarul iniţiat de postul respectiv împotriva CCA pentru neprelungirea de drept a licenţei de emisie se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie, iar la Curtea Constituţională este depusă sesizarea privind constituţionalitatea unor prevederi ale Regulamentului CCA. Toate aceste acţiuni ale comuniştilor urmăresc suprimarea independenţei presei ca principiu de bază al funcţionării unui stat democratic şi instituirea unui control total asupra spaţiului informaţional din ţara noastră.

Campania de suprimare a libertăţii presei în ţara noastră, prin care au fost supuse intimidărilor şi presiunilor posturile de televiziune PROTV Chişinău şi “JurnalTV”, postul de radio “Vocea Basarabiei”, publicaţiile “Jurnal de Chişinău”, “Timpul”, “Ziarul de Gardă”, “Moldavschie Vedomosti” etc., a luat o nouă turnură prin exercitarea presiunilor fără precedent asupra agenţilor economici de a nu plasa publicitatea comercială la instituţiile de presă independente. În acest mod guvernarea încearcă să stranguleze economic presa independentă.

Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă cu vehemenţă acţiunile agresive ale puterii împotriva mass-media independente şi cere guvernării să se conformeze prevederilor legislaţiei în vigoare şi recomandărilor instituţiilor europene privind asigurarea libertăţii presei.

Atenţionăm instituţiile europene şi internaţionale, societatea civilă şi opinia publică din Republica Moldova asupra evoluţiilor periculoase ale politicii guvernării comuniste şi calificăm aceste acţiuni ca fiind îndreptate spre îngrădirea libertăţii de exprimare în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Partidul Liberal Democrat din Moldova se solidarizează cu jurnaliştii de la instituţiile de presă independente şi declară că va utiliza toate mijloacele legale pentru apărarea drepturilor presei libere.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă cu privire la lansarea Campaniei PLDM “Viitorul e lîngă tine! Implică-te!” Declaraţia PLDM cu privire la unele măsuri de prevenire a blocajului finanţelor publice şi a agravării crizei social-economice din Republica Moldova