Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la unele măsuri de prevenire a blocajului finanţelor publice şi a agravării crizei social-economice din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că situaţia social-economică în Republica Moldova continuă să se înrăutăţească. Recenta decizie a Ministerului Finanţelor de a micşora subvenţiile pentru administraţia publică locală cu 20 la sută pune primăriile într-o situaţie dificilă şi creează condiţii pentru acumularea datoriilor la salarii.

Principala ramură a economiei rurale, agricultura, se află în declin. Fără subvenţii şi fără o politică judicioasă de asigurare a accesului producătorilor agricoli la pieţe de desfacere avantajoase şi stabile, agricultura înregistrează cel mai serios declin din ultimile decenii. Sute de mii de hectare de pămînt arabil rămîn neprelucrate, doar 6,7 la sută din suprafeţe sunt irigate, iar procesele de consolidare a terenurilor pe principii economice au fost stopate. Guvernul nu şi-a onorat promisiunile privind restituirea TVA la exportul producţiei agricole şi a blocat Fondul de susţinere a agriculturii care prevede un şir de facilităţi pentru producătorii agricoli.

În pofida declaraţiilor ultraoptimiste ale guvernanţilor în perioada campaniei electorale, situaţia în economia naţională este foarte gravă. Se înregistrează închiderea întreprinderilor mici şi mijlocii, micşorarea numărului locurilor de muncă, reducerea veniturilor la bugetele locale. În aceste condiţii este inadmisibilă cheltuirea banilor publici pe proiecte care nu au atribuţie directă la achitarea salariilor şi la investiţiile în economia reală. Cu atît mai mult nu este justificată cheltuirea a peste jumătate de miliard de lei pentru reconstrucţia şi modernizarea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului.

În scopul redresării situaţiei social-economice şi a evitării acumulării de restanţe salariale la bugetele locale, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere:

  1. Deblocarea procesului de restituire a TVA la export pentru agricultori
  2. Deblocarea Fondului de susţinere a agriculturii care prevede restituirea TVA la procurarea fondurilor fixe, produselor fitosanitare şi îngrăşămintelor, la comercializarea producţiei agricole
  3. Stoparea cheltuielilor auxiliare care nu sunt legate de salarizare şi investiţii capitale
  4. Conservarea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului şi utilizarea banilor preconizaţi pentru reconstrucţie şi modernizare în scopul evitării restanţelor salariale, procurării şi instalării sistemelor de irigare în agricultură.

PLDM îşi exprimă convingerea că numai o politică economică raţională şi evitarea cheltuielilor nejustificate pot preveni blocajul finanţelor publice şi agravarea crizei social-economice.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia PLDM cu privire la intensificarea atacurilor asupra presei libere Declaraţia fracţiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul şedinţei speciale de alegere a şefului statului