Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia fracţiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul şedinţei speciale de alegere a şefului statului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 3 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Onorată asistenţă, doamnelor şi domnilor deputaţi!

Interesul societăţii faţă de evenimentul de astăzi este enorm. Semnalele venite de la cetăţeni au fost foarte clare: ei nu doresc legitimarea unei fraude, nu doresc ca votul lor să contribuie la perpetuarea unui regim autoritar, care le încalcă drepturile şi libertăţile. Partidul Liberal Democrat din Moldova rămîne consecvent în aprecierea caracterului fraudulos al scrutinului parlamentar, îşi respectă alegătorii, principiile şi valorile pentru care aceştia au votat.

Maşina propagandistică comunistă lucrează la turaţii maxime şi încearcă să inoculeze cetăţenilor că nu guvernarea este responsabilă pentru criza sistemului politic, criza economică şi cea morală, pentru polarizarea şi învrăjbirea societăţii. Mass-media controlată de putere şi, în deosebi, audiovizualul public nici nu s-a oprit din campania electorală şi acum sperie populaţia într-un mod cinic cu costurile exagerate ale alegerilor anticipate. Este absolut ridicol să insişti asupra alegerii preşedintelui ca singura soluţie pentru depăşirea crizei profunde în care se află Republica Moldova. Dimpotrivă, participarea noastră la instaurarea unui preşedinte comunist ar fi însemnat nu doar legitimarea fraudei electorale, ci şi a unui nou mandat pentru un regim autoritar, pentru o politică economică falimentară, pentru nefuncţionarea instituţiilor democratice şi pentru nerespectarea drepturilor omului. Participarea la alegerea preşedintelui ar fi însemnat să aprobăm toate provocările şi toate represaliile şi torturile la care s-au dedat guvernanţii în cadrul evenimentelor postelectorale. Este emblematic faptul că pînă astăzi nu s-a făcut nimic pentru identificarea şi sancţionarea celor care au ordonat şi executat aceste atrocităţi. Noi, prin votul nostru, am fi devenit complici la aceste crime şi toate — în numele unei stabilităţi iluzorii. De o asemenea “stabilitate” n-are nevoie nici ţara, nici cetăţenii ei.

Criza sistemului politic este cauzată evident şi de imperfecţiunea legislaţiei şi de modificările nechibzuite ale Constituţiei la care a contribuit din plin Partidul Comuniştilor. Însă adevărata cauză constă în uzurparea întregii puteri de stat de către Partidul Comuniştilor, care şi-a supus Parlamentul, Guvernul, Justiţia, mass-media publică. Partidul Liberal Democrat din Moldova a semnalat în repetate rînduri gravele disfuncţionalităţi ale sistemului politic şi constituţional. PLDM a propus modificarea Constituţiei, iniţiind un referendum constituţional. Anume guvernarea comunistă, prin metode ilegale, a blocat desfăşurarea acestuia, pentru ca recent Vladimir Voronin să declare presei străine că nimeni n-a făcut nici o propunere pentru îmbunătăţirea sistemului politic din Republica Moldova. Adevărul e că nici un model constituţional nu va funcţiona atîta timp cît este promovată politica dublelor standarde, cît se vorbeşte despre democraţie şi integrare europeană, iar drepturile omului se încalcă în cel mai grav mod. Politica bazată pe fraudă şi minciună a generat neîncrederea cetăţenilor în instituţiile puterii de stat. Astăzi comuniştii afirmă că sunt disponibili de a continua “procesul de democratizare”. Ei spun că acceptă dialogul, însă fără ca opoziţia să emită pretenţii. Ei sunt gata să “permită” accesul opoziţiei la televiziunea publică, dar fără ca aceasta să critice puterea. Ei propun astăzi o “coaliţie largă” pe care tot ei să o controleze şi care să-i ofere lui Voronin ocazia de a vorbi de la tribunele forurilor internaţionale despre triumful democraţiei moldoveneşti. Comuniştii au nevoie de o opoziţie de buzunar, care să se transforme într-un decor pseudodemocratic.

Pentru a-şi atinge scopul comuniştii au recurs la metodele lor tradiţionale de “convingere” a oponenţilor. Hărţuirea permanentă, intimidările, încercările de corupere şi şantajul au fost utilizate pentru a scoate “votul de aur” de la deputaţii din opoziţie. Anume aceste metode le cunosc guvernanţii foarte bine şi ele îi caracterizează din plin.

Oare nu comuniştii declarau sus şi tare în perioada preelectorală şi electorală că Republica Moldova nu va fi afectată de criza economică, ba chiar aceasta ne-ar putea aduce şi beneficii? PLDM a declarat contrariul şi a atenţionat că modul în care comuniştii înţeleg să dirijeze procesele economice mai devreme sau mai tîrziu vor aduce la faliment. Dincolo de declaraţiile cinice despre liberalizarea economiei a fost instaurat un control total asupra celor mai importante ramuri. Interesul personal al înalţilor demnitari a generat o politică voluntaristă, numeroase ilegalităţi şi deposedări de afaceri şi proprietăţi. Aceste ilegalităţi, conjugate cu lipsa de profesionalism, a aprofundat criza economică care afectează direct fiecare cetăţean. Micşorarea subvenţiilor pentru bugetele locale cu 20 la sută, proiectele exagerat de scumpe ale reparaţiilor edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului, nedorinţa de a reduce efectiv cheltuielile pentru aparatul central denotă o atitudine superficială şi arogantă faţă de problemele grave de ordin social-economic.

Timp de 8 ani ideologii comunişti au polarizat societatea, reanimînd ideologia stalinistă cu “duşmani interni” şi “duşmani externi”. De 8 ani societatea este divizată în patrioţi şi “duşmani ai statalităţii”. Oare nu este clar că adevărata cauză a polarizării societăţii este anume această politică agresivă bazată pe conceptul că oponentul trebuie nimicit? Oare cunosc comuniştii adevăratele sensuri ale cuvintelor dialog, toleranţă, consens? Experienţa ultimilor 8 ani demonstrează că nu. Mai mult. Ce fel de încredere putem avea în promisiunile comuniştilor dacă şi astăzi este continuată lupta lor împotriva libertăţii presei şi a dreptului cetăţenesc la libera exprimare. Într-un mod absolut ilegal Consiliul Coordonator al Audiovizualului a scos la concurs frecvenţele PRO TV şi ale postului de radio “Vocea Basarabiei”. Acest nou atac asupra libertăţii presei ne demonstrează că Partidul Comuniştilor nici pe o clipă n-a renunţat la politica de monopolizare a mass-media şi transformarea ei în maşină propagandistică de partid.

Stimaţi colegi!

Situaţia din Republica Moldova este într-adevăr una complicată. Astăzi noi constatăm falimentul guvernării comuniste şi responsabilitatea acesteia pentru criza politică, economică şi morală. Am considerat şi credem în continuare cu tărie că viitorul ţării noastre nu poate fi construit pe autoritarism, frică şi minciună.

Partidul Liberal Democrat din Moldova rămîne ferm pe poziţia că doar alegerile anticipate libere şi corecte pot oferi legitimitate unei guvernări eficiente. Desfăşurarea unui nou scrutin este singura soluţie pentru depăşirea crizei. Iar pentru ca aceste alegeri să fie într-adevăr o soluţie pentru societate, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere:

  1. Eliberarea tuturor deţinuţilor politici
  2. Depolitizarea şi de-ideologizarea audivizualului public
  3. Crearea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare
  4. Revizuirea listelor electorale în conformitate cu situaţia reală
  5. Renunţarea la utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale
  6. Depolitizarea organelor de forţă şi încetarea hărţuirii cetăţenilor pe criterii politice.

Cerinţele înaintate de către Partidul Liberal Democrat din Moldova sunt morale şi legitime. Interesele de moment şi de conjunctură a priori nu pot reprezenta o soluţie durabilă pentru actuala criză politică. Reconfirmăm poziţia fermă că numai alegerile anticipate, libere şi corecte vor permite crearea unei guvernări reprezentative, capabile să scoată societatea din criză şi să ofere fiecărui cetăţean perspectiva de a trăi într-o ţară liberă şi democratică.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia PLDM cu privire la unele măsuri de prevenire a blocajului finanţelor publice şi a agravării crizei social-economice din Republica Moldova Comunicat de presă al PLDM cu privire la decizia Curţii Constituţionale vizavi de sesizarea deputatului Vlad Filat