Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la decizia Curţii Constituţionale vizavi de sesizarea deputatului Vlad Filat

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Curtea Constituţională a respins examinarea în fond a sesizării preşedintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputatului Vlad Filat cu privire la incompatibilitatea funcţiilor de deputat şi a celei de şef al statului. În răspunsul său Curtea motivează că obiectul sesizării “nu întruneşte condiţiile impuse de dispoziţiile constituţionale pentru interpretarea Legii Supreme” şi “depăşeşte limitele de competenţă ale Curţii Constituţionale”.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională, de facto, dă dreptate lui Vlad Filat, specificînd că “sensul dispoziţiilor articolelor 70 şi 81 (alin1) din Constituţie nu comportă echivocuri ce reiese şi din conţinutul sesizării. Totodată este inacceptabilă interpretarea dispoziţiilor constituţionale în funcţie de aplicarea lor în anumite circumstanţe. În sesizare se solicită soluţionarea problemei, răspunsul la care este evident şi se găseşte în dispoziţiile constituţionale şi legale, claritatea cărora nu o puneţi la îndoială”.

Prin acest răspuns formal şi ambiguu, conţinut într-o scrisoare şi nu într-o hotărîre, cum prevede norma legală, Curtea Constituţională s-a eschivat de la exercitarea obligaţiunilor de funcţie şi a refuzat să emită o hotărire care să dea o apreciere clară şi obligatorie incompatibilităţii funcţiilor de şef al statului şi a celei de deputat.

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu această ocazie că instituţia de jurisprudenţă constituţională face partizanat politic şi s-a transformat înrtr-un executant al deciziilor Partidului Comuniştilor.

Amintim că în sesizarea depusă, Vlad Filat a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă: a) preşedintele R.M. este în drept să deţină şi calitatea de deputat în Parlament (funcţie retribuită) după expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi b) dacă un deputat în Parlamentul R.M. este în drept, după expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului, să deţină şi funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Serviciul de presă al PLDM
Declaraţia fracţiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul şedinţei speciale de alegere a şefului statului Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa legislativă de modificare a Codului Electoral, înaintată de deputatul Vlad Filat