Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa legislativă de modificare a Codului Electoral, înaintată de deputatul Vlad Filat

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 5 iunie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputatul Vlad Filat a depus la Biroul Permanent al Parlamentului, cu titlu de iniţiativă legislativă, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului Electoral.

Proiectul de lege elaborat de PLDM are ca scop eliminarea carenţelor legislative şi crearea condiţiilor pentru organizarea unor alegeri libere şi corecte. În acest context, PLDM a propus restabilirea instituţiei blocurilor electorale în vederea participării în comun la alegeri. De asemenea, se propune micşorarea pragului de reprezentare pentru partidele politice de la 6% la 4%, iar pentru blocurile electorale stabilirea pragului de 8 la sută din voturile valabil exprimate. Aceste modificări ar permite forului legislativ să fie mult mai reprezentativ şi ar însemna implementarea unor recomandări ale Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, precum şi ale altor instituţii internaţionale.

Un alt obiect de reglementare propus în proiectul de lege este crearea condiţiilor optime de realizare a dreptului constituţional de a alege pentru cetăţenii R. Moldova aflaţi peste hotarele ţării, precum şi publicarea listelor electorale pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale, ceea ce va asigura tansparenţa procesului de întocmire a listelor şi va constitui o modalitate de control din partea societăţii civile.

Un alt amendament propus de PLDM se referă la crearea pentru toţi candidaţii din cursa electorală, indiferent de statut sau funcţie, a condiţiilor egale de acces la instituţiile publice de media. La fel, se propune ca dezbaterile publice să fie organizate din momentul înregistrării în cursa electorală a cel puţin doi concurenţi electorali.

Alte lacune legislative ce urmează a fi înlăturate ţin de termenul pentru desfăşurarea alegerilor anticipate, care vine în contradicţie directă cu întregul Cod Electoral. Acesta stabileşte termeni exacţi pentru organizarea unui scrutin electoral: desemnarea candidaţilor — 60 zile, constituirea circumscripţiei electorale — 55 zile, a consiliilor electorale — 50 zile, a secţiilor de votare — 35 zile, etc. Pentru a exclude distorsionarea procesului electoral, PLDM propune ca alegerile anticipate să fie organizate în strictă conformitate cu termenii stabiliţi pentru desfăşurarea unor alegeri ordinare, adică perioada electorală să fie de cel puţin 60 de zile.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral elaborat de PLDM prevede şi majorarea termenului de la 10 la 30 zile pentru confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatelor de către Curtea Constituţională. Acest termen este necesar pentru ca partidele politice implicate în campania electorală să poată prezenta Curţii probele necesare pentru confirmarea sau infirmarea legalităţii alegerilor.

Implementarea amendamentelor propuse de PLDM la Codul Electoral va asigura desfăşurarea în Republica Moldova a unor alegeri la nivelul standardelor europene.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la decizia Curţii Constituţionale vizavi de sesizarea deputatului Vlad Filat Comunicat de presă cu privire la iniţiativa PLDM de consituire a unei comisii parlamentare speciale pentru optimizarea cadrului legislativ electoral