Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la iniţiativa PLDM de consituire a unei comisii parlamentare speciale pentru optimizarea cadrului legislativ electoral

|versiune pentru tipar||
PLDM / 9 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 9 iunie, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a depus la Biroul Permanent al Parlamentului iniţiativa legislativă privind crearea unei Comisii parlamentare pentru optimizarea cadrului legislativ electoral.

Scopul acestei comisii constă în elaborarea modificărilor la Codul Electoral şi în alte acte legislative pentru desfăşurarea unor alegeri democratice, libere şi corecte în Republica Moldova.

Scrutinul din 5 aprilie 2009 a scos în evidenţă grave probleme de ordin legislativ electoral ce au condus la încălcarea mai multor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul de a alege şi de a fi ales, dreptul la libera asociere, etc. Multiplele fraude ce s-au comis şi din cauza legislaţiei imperfecte au determinat deturnarea rezultatelor alegerilor, instalarea în funcţie a unei majorităţi parlamentare nereprezentative.

Modificarea legislaţiei electorale este necesară şi pentru a exclude oricare dubii în privinţa corectitudinii alegerilor parlamentare anticipate şi legitimităţii puterii. Reieşind din existenţa mai multor propuneri de optimizare a cadrului legislativ electoral existent, constituirea comisiei parlamentare speciale este imperios necesară, se spune în Nota explicativă ce însoţeşte proiectul de hotărîre propus de PLDM.

Comisia ar urma să fie formată din 11 deputaţi, reprezentînd proporţional fracţiunile parlamentare.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa legislativă de modificare a Codului Electoral, înaintată de deputatul Vlad Filat Deputaţii PLDM l-au omagiat pe Eminescu