Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Banca Naţională a Moldovei este responsabilă pentru falimentarea Investprivatbank

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Decizia Guvernului de a impune Banca de Economii (BEM) să preia Investprivatbank, aflată în proces de lichidare, este una populistă şi nu rezolvă problema a peste 8000 de deponenţi ai băncii, care rămîn într-o stare de incertitudine, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

Totalul depozitelor Investprivatbank reprezintă suma de 1 mlrd 27 milioane lei, iar creditele acordate în sumă de 1 mlrd 69 milioane lei sunt în mare parte neperformante şi constituie investiţii în sectorul imobiliar, în construcţii nefinalizate. În cazul în care Guvernul va insista asupra finalizării tranzacţiei de preluare a băncii falimentare, BEM se va alege cu active irecuperabile de peste 800 milioane lei şi noi obligaţiuni faţă de deponenţi — peste 1 miliard lei, din care 640 milioane faţă de persoanele fizice. BEM va prelua şi cele 83 milioane lei datorii faţă de Banca Naţională a Moldovei, care a injectat lichidităţi în Investprivatbank pe parcursul a cîtorva luni înainte de insolvabilitate. Banca de Economii este o societate pe acţiuni, în care majoritatea aparţine statului, adică cetăţenilor Republicii Moldova. Această bancă urmează să achite din surse de la buget 600 milioane lei cetăţenilor care şi-au pierdut economiile pînă în anul 1990. Astfel, există riscul să avem deja două banci cu probleme, a opinat Vlad Filat.

Liderul liberal democrat a declarat că întreaga responsabilitate pentru falimentarea Investprivatbank îi aparţine Băncii Naţionale a Moldovei şi funcţionarilor ei, care nu şi-au făcut datoria şi nu au asigurat verificarea şi supravegherea activităţii acestei bănci.

Vlad Filat a cerut guvernului să asigure un proces transparent şi legal în cazul Investprivatbank, care vizează mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, sa facă publică lista celor care au beneficiat de credite şi care au falimentat banca, structura acestor beneficiari, în marea lor majoritate — apropiaţi ai puterii actuale. Acest proces urmează a fi administrat în interesul cetăţenilor şi nu al guvernării, a mai spus Vlad Filat.

Serviciul de presă al PLDM
PLDM cere transparenţa condiţiilor de contractare a creditului de 500 mln dolari oferit de Federaţia Rusă Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova lansează campania “Adevărul”