Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Acţiunile guvernării comuniste îndepărtează reglementarea diferendului transnistrean

|versiune pentru tipar||
PLDM / 14 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că acţiunile guvernării comuniste de segregare a societăţii pe principii etnice, de identificare a unui duşman extern imaginar, de promovare a ideii unei posibile dispariţii a Republicii Moldova ca stat independent afectează procesul de reglementare transnistreană, îndepărtînd rezolvarea definitivă a conflictului.

Politica promovată de puterea comunistă în scopul dezbinării artificiale a societăţii pe principii etnice alimentează argumentele false ale autoproclamatei administraţii de la Tiraspol. Teza nejustificată precum că vorbitorii de limbă rusă nu sunt în siguranţă în Republica Moldova a fost unul din punctele forte ale separatiştilor în faza activă a conflictului. În toţi aceşti ani, regimul de la Tiraspol a promovat insistent ideea unei posibile “expansiuni” din partea României, manipulînd opinia publică din stînga Nistrului. Atacurile nefondate ale regimului Voronin la adresa statului vecin şi identificarea acestuia ca duşman extern consolidează poziţia secesionistă a administraţiei de la Tiraspol.

Încercarea de a legaliza prezenţa militară rusească în stînga Nistrului reduc şi mai mult şansele de reglementare echitabilă a problemei transnistrene şi minimalizează eforturile depuse în această direcţie de către mediatorii şi observatorii occidentali.

Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă acţiunile iresponsabile ale guvernării comuniste, care pentru dividende electorale de moment, este gata să sacrifice interesul naţional, integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova şi cere încetarea promovării mesajelor xenofobe şi distructive, care pun în pericol viitorul ţării.

Partidul Liberal Democrat din Moldova are o viziune clară şi un program concret de acţiuni în domeniul reglementării transnistrene:

Aceste acţiuni se vor transforma în politici de stat concrete, care vor fi prioritare în guvernarea PLDM.

Serviciul de presă al PLDM

Declaraţia PLDM privind politica guvernării comuniste de distrugere a învăţămîntului Scrisoare deschisă Secretarului general al Consiliului Europei, Dlui Terry Davis