Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Scrisoare deschisă Secretarului general al Consiliului Europei, Dlui Terry Davis

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Excelenţă!

Din start, vreau să-mi exprim recunoştinţa şi aprecierea pentru efortul constant pe care-l depune instituţia pe care o conduceţi şi Dvs. personal în vederea promovării democraţiei pe continentul european. De-a lungul anilor, Consiliul Europei a devenit leagănul democraţiei, punctul de referinţă spre care se orientează tinerele democraţii de pe continent în aspiraţia lor firească de aliniere la marea familie a statelor europene. Republica Moldova, fiind un stat relativ tînăr, de nenumărate ori a beneficiat de sprijinul multidimensional al Consiliului Europei, lucru apreciat la justa valoare în ţara noastră.

Consiliul Europei şi Dvs. personal aţi intervenit ori de cîte ori în ţara noastră s-au înregistrat tensionări de situaţie de ordin major, iar rolul de mediator pe care l-aţi jucat cu succes a fost în măsură să contribuie decisiv la soluţionarea problemelor. Graţie suportului acordat, Republica Moldova a realizat unele progrese pe făgaşul dezvoltării democratice. Sînt nevoit să constat, însă, că reacţia de răspuns a autorităţilor moldovene nu întotdeauna a fost una pe măsură. Dincolo de faptul că Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei de la 1995 încoace, dincolo de gravele disfuncţionalităţi în activitatea instituţiilor democratice şi derapajele evidente la capitolul asigurării drepturilor fundamentale ale omului, Republica Moldova, mai bine zis cei care conduc ţara de peste opt ani, se confruntă cu o acută lipsă de voinţă politică în procesul de asimilare a valorilor promovate de Consiliul Europei. Nici pînă în prezent Moldova nu s-a aliniat Rezoluţiei Consiliului Europei privind condamnarea regimurilor comuniste totalitare, chiar dacă în Parlamentul de la Chişinău problema a fost abordată de nenumărate ori. Astăzi am ajuns să constatăm că această chestiune este mai actuală ca oricînd.

Toate aceste lucruri sunt bine cunoscute în Europa. Recenta Dvs. reacţie la tendenţiozitatea cu care Radioteleviziunea publică reflectă anumite evenimente este grăitoare în acest sens.

Excelenţă!

Republica Moldova este unica ţară europeană condusă de un regim comunist, care, în esenţă, nu diferă mult de acele regimuri comuniste care au suprimat democraţia în Europa decenii întregi în secolul XX. Regimul comunist de la Chişinău şi-a arătat adevărata faţă de-a lungul celor opt ani de guvernare. Libertatea presei, independenţa justiţiei, respectarea drepturilor omului, asigurarea libertăţilor economice etc au devenit simple declaraţii ale guvernării, fără acoperire practică. Dar evenimentele din luna aprilie au atins apogeul manifestării naturii dictatoriale a comuniştilor. Imaginile cu tineri torturaţi de poliţie, omorîţi în bătaie, imagini cu mame, căutîndu-şi fiii pe la porţile închisorilor arhipline cu copii mutilaţi, au făcut înconjurul lumii. Confruntînd aceste imagini cu cele vechi, istorice, din perioada de tristă faimă a NKVD-ului sovietic, nu am găsit mari diferenţe, deşi, la prima vedere, o astfel de situaţie pare imposibilă în Europa secolului XXI.

Stimate Dle Secretar general!

Ţin să vă mulţumesc pe această cale pentru intervenţia promptă şi mesajul continuu pe care l-a promovat instituţia condusă de Dvs. vizavi de situaţia descrisă mai sus. Graţie, inclusiv, acestui efort, a devenit posibilă eliberarea tinerilor. Chiar dacă nu se mai află în penitenciare, chiar dacă nu mai sînt torturaţi, aceşti tineri merită o reabilitare juridică şi morală. Cu atît mai mult cu cît hărţuirea lor continuă, iar presiunea psihologică este enormă.

Evenimentele ce au avut loc în Republica Moldova după data de 7 aprilie sînt o dovadă în plus că Europa nu a scăpat încă de ruşinea comunismului totalitar, chiar dacă la un moment dat se credea că regimul de la Chişinău ar fi de altă factură. Comunismul şi teroarea comunistă continuă să existe şi în secolul XXI!

În această situaţie, fac apel către Dvs., multstimate Dle Secretar general al CE, să uzaţi de influenţa şi pîrghiile pe care le aveţi la dispoziţie, pentru a iniţia revizuirea Rezoluţiei CE privind condamnarea regimurilor comuniste totalitare, astfel încît aceasta să se refere şi la crimele comunismului în secolul XXI. Numai astfel vor putea fi reabilitate victimele nevinovate ale regimului comunist din Republica Moldova, dar şi prevenite posibile repetări în viitor ale acestor manifestări violente, care nu au nimic în comun cu democraţia, statul de drept şi drepturile omului!

Cu respect,

Vlad Filat,
preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova

Sursa: www.pldm.md

Acţiunile guvernării comuniste îndepărtează reglementarea diferendului transnistrean Comunicat de presă privind prezentarea Agendei politice a PLDM în domeniul sănătăţii