Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la inţiativa legislativă a PLDM de a anula taxa locală pentru publicitate

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 aprilie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova propune anularea taxei locale de 5 la sută pentru publicitate. În acest context, astăzi, deputaţii PLDM au depus la Biroul Permanent al Parlamentului, cu titlu de iniţiativă legislativă, un proiect de lege cu privire la modificarea Codului Fiscal al Republicii Moldova. Iniţiativa prevede excluderea obligativităţii achitării taxelor locale pentru plasarea/amplasarea publicităţii de către instituţiile mass-media.

După modificările la Codul Fiscal, introduse prin Legea nr.108 din 17 decembrie 2009, posturile de radio şi TV, resursele Internet, presa periodică şi tipăriturile au devenit subiecţi ai impunerii cu taxă locală de pînă la 5% din suprafaţa publicitară plasată (amplasată). Introducerea acestei taxe a prejudiciat grav situaţia financiară, şi aşa destul de precară, a instituţiilor mass-media independente, publicitatea fiind una din principalele surse de existenţă ale acestora. În special, a avut de suferit presa scrisă.

Trebuie de menţionat că, pe parcusrul anului trecut, în ziare a fost amplasată cu 35 la sută mai puţină publicitate decît în 2008 şi această situaţie continuă să se agraveze. Înregistrează o scădere de 20 la sută a volumelor de producţie şi industria poligrafică, ceea ce indică, inclusiv, asupra reducerii tirajelor publicaţiilor periodice din ţara noastră.

De notat că, în cel puţin 30 de ţări ale lumii, instituţiile mass-media nu sunt subiecţi ai impozitării cu taxă pentru publicitate.

Reieşind din cele expuse, autorii proiectului de lege consideră iraţională menţinerea îm vigoare a taxei locale pentru plasarea/amplasarea publicităţii şi propun modificarea articolelor 290 şi 291 ale Codului Fiscal.

PLDM s-a pronunţat permanent în susţinerea mass-media, iar această iniţiativă legislativă este parte a şirului de acţiuni menite să sprijine şi să stimuleze dezvoltarea presei independente.

Serviciul de presă al PLDM

Declaraţie de presă a preşedintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat Mesajul Partidului Liberal Democrat din Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei