Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa legislativă de anulare a barierelor impuse de limitarea achitărilor în numerar

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 mai 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova se pronunţă pentru ajustarea cadrului legal existent în activitatea de antreprenoriat la realităţile şi exigenţele actuale ale întreprinzătorilor. În speţă, este vorba despre anularea barierelor administrative impuse de limitarea achitărilor în numerar.

În acest sens, deputaţii PLDM au elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi din 3 ianuarie 1992.

Prevederile stipulate de legea menţionată restricţionează achitările în numerar la suma de 1000 de lei pentru fiecare tranzacţie şi 10.000 de lei pentru impozitele şi taxele administrate de Serviciul Vamal. Aceste limitări au creat impedimente serioase în dezvoltarea şi extinderea activităţii comerciale.

Agenţii economici suportă pierderi considerabile la efectuarea tranzacţiilor, achitînd comisioane costisitoare băncilor, iar pentru încălcarea normelor legale riscă sancţiuni pecuniare de 10 la sută din sumele plătite. Astfel, operativitatea circuitului economic este în scădere, iar cheltuielile de contabilizare -în creştere. În plus, întreprinzătorii cu un volum mare de livrări la un număr impunător de beneficiari întîmpină dificultăţi suplimentare la aprovizionarea cu facturi fiscale.

În consecinţă, beneficiari ai prevederilor legii sunt doar băncile şi întreprinderile care editează formularele tipizate de documente primare cu regim special.

Pentru a înlătura aceste carenţe, deputaţii PLDM propun ca, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică, organizaţiile şi întreprinderile să efectueze decontări în numerar în sumă ce nu depăşeşte 100 de mii de lei lunar. În opinia PLDM, aceasta va influienţa pozitiv liberalizarea pieţei monetare, va majora circuitul masei monetare şi va permite dezvoltarea activităţii agenţilor economici.

Proiectul de lege elaborat de PLDM va fi depus azi la Biroul Permanent al Parlamentului.

Serviciul de presă al PLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la acţiunea Tineretului Liberal Democrat “Viitorul european al Republicii Moldova” Liderul PPE, Wilfried Martens, vine la Chişinău la invitaţia preşedintelui PLDM, Vlad Filat