Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la necesitatea consolidării societăţii în promovarea reformelor şi combaterea corupţiei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 iunie 2011 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă îngrijorarea vizavi de situaţia social-politică din Republica Moldova, care a degradat simţitor în ultima perioadă. Parcursul european al Republicii Moldova, reformele din domeniul politic, economic, social şi din justiţie sunt periclitate serios prin împotrivirea înverşunată a forţelor care nu doresc să se despartă de sistemul creat în timpul celor opt ani de guvernare comunistă.

Programul de guvernare al AIE prevede procese complexe dar şi rapide, de renunţare la politica clientelară care favorizează birocraţia, justiţia coruptă şi aservită anumitor persoane, schemele frauduloase şi profund păguboase din economie, subordonarea făţişă a instituţiilor statului anumitor grupuri de interese. Fără înlăturarea imediată şi necondiţionată a acestui sistem vicios, Republica Moldova nu are şanse să se alinieze ţărilor civilizate şi să ofere cetăţeanului o viaţă fără sărăcie. Combaterea sărăciei poate da rezultate doar în condiţiile unei lupte adecvate cu fenomenul corupţiei şi promovării unor reforme adevărate. Aceste obiective reprezintă şi angajamente pe care Guvernul şi le-a asumat în faţa cetăţenilor, dar şi a partenerilor de dezvoltare. Creditul de încredere obţinut în acest sens se epuizează şi, în rezultat, este discreditată Alianţa de guvernare în ansamblu.

În aceste condiţii, PLDM constată că în arcul guvernamental există forţe politice care doresc doar să mimeze reformele şi să perpetueze sistemul moştenit din trecut. Este vorba de politicieni care au beneficiat din plin în perioada comunistă de toate favorurile sistemului şi care au fost şi rămân autorii diverselor scheme frauduloase.

Astăzi orice încercări de a reforma economia, justiţia, sistemul audiovizualului şi alte domenii întâmpină o împotrivire înverşunată şi în cadrul AIE din partea celor care au controlat şi continuă să controleze pârghiile de influenţă în aceste sectoare de importanţă vitală. Propunerile fracţiunii parlamentare a PLDM, insistenţa Prim-ministrului, Vlad Filat, de a debloca situaţia generează o reacţie agresivă şi violentă a celor care doresc păstrarea intactă a sistemului existent.

Propunerea firească a PLDM de a extinde formatul AIE 2 în raioanele în care pot fi constituite alianţe democratice pe principiul respectului faţă de voinţa cetăţenilor exprimată prin vot este catalogată imediat drept încercare de reformatare a alianţei de guvernare.

PLDM constată cu îngrijorare înteţirea atacurilor cercurilor oligarhice asupra instituţiilor statului în scopul de a-şi păstra vechile sfere de influenţă, iar, în unele cazuri, de a le extinde: intenţia de majorare nejustificată de către S.A. “Moldtelecom” a tarifelor pentru consumatorii interni în scopul obţinerii de profituri pentru un grup de persoane; apărarea cu înverşunare a interesului monopoliştilor de genul S.A. “Metalferos”, “Moldovagaz”, alte întreprinderi; refuzul de a face ordine în sistemul de retribuire a muncii conducătorilor întreprinderilor cu capital de stat; blocarea activităţii Consiliului de administraţie al S.A. “Franzeluţa” cu scopul de a camufla mari delapidări de fonduri, atestate de către CCCEC; tentativa de a tergiversa reforma justiţiei prin substituirea organelor abilitate ale statului cu organe consultative, în conducerea cărora se regăsesc persoane ce nu au dreptul moral, cel puţin, de a se implica în acest proces important etc.

În şirul acţiunilor menţionate se înscrie şi manipularea cinică a opiniei publice, prin care se anunţă că tergiversarea examinării agendei de reforme în şedinţele de plen ale Legislativului ar ţine de responsabilitatea PLDM, la fel ca şi neconvocarea organelor de conducere ale AIE.

În aceste condiţii, PLDM declară toleranţă zero corupţiei. Vom utiliza toate metodele, toate pârghiile şi instrumentele legale pentru a înlătura împotrivirea celor care vor să ne menţină în trecut.

PLDM cere Preşedintelui partidului, Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, să dea dovadă şi în continuare de principialitate şi îşi îndeamnă reprezentanţii din Guvern şi Parlament să ducă la îndeplinire angajamentele asumate în faţa cetăţenilor privind construirea statului de drept, lupta cu corupţia, asigurarea creşterii economice şi a nivelului de bunăstare a populaţiei, integrarea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, PLDM face apel către toţi politicienii, în special către cei care reprezintă guvernarea, să dea dovadă de demnitate şi să se opună ofensivei exponenţilor cercurilor oligarhice, care au sărăcit această ţară pe durata guvernării comuniste şi încearcă să facă acelaşi lucru şi acum.

Chemăm toate forţele sănătoase din societate să se alăture acestui demers politic şi să contribuie la asigurarea unui viitor liber, democratic, european şi prosper Republicii Moldova!

Declaraţia aleşilor locali ai PLDM Iulian Fruntaşu a participat la reuniunea UDI