Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Femei de succes din 100 de ţări s-au întrunit la Vilnius

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 iulie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La Vilnius a avut loc Conferinţa Internaţională “Femeile în procesul de consolidare a democraţiei: practici pozitive”, organizată în cadrul Comunităţii Democraţiilor.

La eveniment a participat dna Liliana Palihovici, preşedinta Organizaţiei de Femei al PLDM. Evenimentul a întrunit femei de succes din Parlamente, guverne, societatea civilă si mass-media din peste 100 de ţări ale lumii. La eveniment au participat şi dna Dalia Grybauskaite, Preşedinta Lituaniei, Dna Tarja Halonen, Preşedinta Finlandei, dna Eldegdorj Tsakhia, Preşedinte Mongoliei, dna Atifete Jahjaga, Preşedinta Kosovo, dna Hillary Clinton, Secretar de Stat al SUA, Melanne Verveer, Ambasadoare pentru subiectele femeilor în cadrul departamentului de stat a SUA.

În cadrul Conferinţei au fost discutate subiecte ce ţin de consolidarea independenţei economice a femeilor, prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, combaterea traficului de fiinţe umane şi implicarea femeilor în soluţionarea acestor probleme de importanţă majoră.

În luarea sa de cuvânt, dna Hillary Clinton a declarat că secolul XX a fost secolul luptei cu regimurile totalitare, iar secolul XXI este secolul şanselor egale pentru femei. Ea a menţionat, în mod special, exemplul Lituaniei la capitolul participării femeilor în procesul de luare a deciziilor. Este un bun exemplu de urmat, când în funcţiile de Preşedinte al Parlamentului , Preşedintele ţării, ministrul Finanţelor şi ministrul pentru Securitate sunt femei.

Finlanda, unde procentul reprezentării femeilor în structurile de conducere de toate nivelurile este unul din cele mai mari din lume, este un alt exemplu de succes care trebuie urmat, a opinat Secretarul de Stat.

In cadrul conferinţei, participantele din partea Republicii Moldova au avut o scurtă discuţie cu dna Hillary Clinton. Liliana Palihovici a mulţumit Secretarei de Stat pentru susţinerea constantă pe care o acordă SUA Republicii Moldova în procesul demarării reformelor şi consolidării democraţiei. Dna Clinton a menţionat că şi în viitor vor fi susţinute iniţiativele ce consolidează democraţia si că Republica Moldova în 2012 va fi susţinută prin intermediul unui Program de Dezvoltare a Capacităţilor Femeilor pentru dezvoltarea businessului mic si mijlociu.

Din Republica Moldova au mai participat Corina Fusu, preşedinta Organizaţiei de Femei a PL, Antoniţa Fonari, reprezentanta Societăţii Civile şi Natalia Morari, jurnalista Publika TV.

Sursa: www.pldm.md

Tineri liberal democraţi au participat la Universitatea de Vară “Etica şi Politica” PLDM a participat la Conferinţa Internaţională a Reţelei Femeilor pentru Democraţie