Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Astăzi, 15 martie, Parlamentul a adoptat transmiterea prin concesiune a Muzeului Zemstvei către Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 martie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În luarea de cuvânt pe marginea proiectului de lege respectiv, elaborat de Guverul R. Moldova, deputatul PLDM, Ghenadie Ciobanu, a expus mai multe argumente în favoarea adoptării acestuia. Mai jos redăm textul integral al mesajului transmis către deputaţi.

Stimaţi colegi,

Adoptând proiectul de lege în cauză, noi umplem de conţinut noţiunea de integrare europeană, de această dată, pe dimensiunea culturii. Noi dăm curs şi conferim consistenţă unui acord pe care guvernul nostru la încheiat cu guvernul unei ţări membre a Uniunii Europene. Mă refer la Acordul din 12 octombrie 2010 dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind deschiderea şi funcionarea Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chişinău.

Noi concesionăm o parte dintr-un edificiu istoric, lasăt în paragină, unei instituţii de mare prestigiu pe plan naţional, continental şi internaţional — Institutului Cultural Român. Însăşi prezenţa ICR la Chişinău conferă o notă distinctă peisajului cultural din ţara noastră şi inspiră optimism în privinţa lansării în viitorul apropiat a unor proiecte culturale de anvergură. Şi aici vreau să fac o precizare, pentru a exclude orice interpretare greşită sau tendenţioasă a termenului de “concesiune”. ICR va dobândi dreptul de a exploata o parte din fostul sediu al Zemstvei Guberniale Basarabene, oferind în schimb statului nostru un şir de beneficii importante, la care poate că nici nu a sperat.

Care sunt aceste beneficii?

În primul rând, este vorba despre aspectul managerial al proiectului. Pe lângă contributiile din partea Republii Moldova şi a României, Institutul Cultural Român “ Mihai Eminescu” va accesa şi utiliza în proiecte culturale comune resurse considerabile din fonduri europene. Aceste resurse vor fi folosite la restaurarea şi întreţinerea întregului edificiu care va reintra astfel în circuitul valorilor noastre culturale. Şi este firesc să se întâmple anume aşa, pentru că o aripă a acestui edificiu va găzdui un club internaţional din care fac parte personalităţi marcante din diferite ţări. Şantierul de renovare va fi ca un atelier deschis pentru restauratori, pentru public, dar şi pentru potentialii donatori. Prin urmare, restaurarea edificiului va devini un act artistic, de tip happening.

Întreg ansamblul arhitectural este gândit sub aspect stilistic până în cele mai mici detalii, iar un exemplu în acest sens este Grădina Paradisiacă (sau benedictină), care va fi în consonanţă deplină cu Pomul Vietii din expoziţia permanentă a muzeului, dar şi cu ornamentica vegetală a covoarelor basarabene autentice, care vor avea, în sfârşit, un spatiu în muzeu.

Un alt beneficiu important va consta în fondarea, cu ajutorul Institutului Cultural Român, a unei Şcoli de restauratori, care nu a existat anterior la noi şi de care avem nevoie mai mult ca oricând.

Am expus până aici doar câteva argumente în favoarea adoptării acestui proiect de lege, fără pretenţia de a le epuiza pe toate. Avem acum o ocazie de a face un lucru concret pentru cultura noastră naţională şi vă îndemn, stimaţi colegi, să-l facem solidar prin votul nostru.

PLDM precizează: că, prin contractul de concesiue, ICR “Mihai Eminescu” se angajează să restaureze integral complexul de clădiri care intră în componenţa Muzeului Zemstvei, aflat pe str. Şciusev 103 din Chişinău.

Sursa: www.pldm.md

Seminare de instruire pentru membrii CPT şi preşedinţii OP ale PLDM Vlad Filat: “Suntem în faţa unui nou început”