Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Iniţiativă legislativă: Persoane care au abuzat de minori nu vor putea lucra în şcoli

|versiune pentru tipar||
PLDM / 14 septembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Persoanele cu antecedente penale, inclusiv cu dosare stinse, care au săvârşit infracţiuni contra minorilor nu vor putea ocupa funcţii didactice în instituţiile de învăţământ.

O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Biroul Permanent al Parlamentului de către prim-vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PLDM, Liliana Palihovici.

Potrivit Lilianei Palihovici, scopul proiectul de lege este să asigure protecţia drepturilor fundamentale ale copiilor din Republica Moldova şi un proces educaţional bazat pe valori.

Statisticile demonstrează că, în ultimii ani, numărul minorilor asupra căror se săvârşesc acte de violenţă şi abuz de către părinţi, rude de gradul I, II, III, părinţi vitregi, educatori este în continuă creştere. În urma infracţiunilor săvârşite, persoanele care au întreţinut relaţii sexuale cu minori nu îşi ispăşesc pedeapsa în condiţiile prevăzute de lege sau sunt achitaţi din cauza lipsei probelor suficiente, ulterior fiind angajaţi în instituţiile de socializare, ale căror beneficiari direcţi sunt minorii.

Aceste momente şi au determinat elaborarea acestei iniţiative legislative.

“Exploatarea sexuală afectează grav sănătatea şi dezvoltarea psihologică a copilului şi adolescentului. De aceea, persoanele implicate în procesul educaţional trebuie să fie integre din toate punctele de vedere, să corespundă normelor morale şi de conduită general-valabile pentru societatea modernă”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.

PLDM menţionează că, până în prezent, nu au existat prevederi în legislaţie ce ar limita accesul persoanelor, care au abuzat sexual de minori în instituţiile de învăţământ, iar acesta reprezintă un pericol grav în procesul de educaţie a generaţiei tinere.

Sursa: www.pldm.md

Liberal-democratul Tudor Căpăţână a fost ales preşedintele raionului Cimişlia Vicepreşedinta femeilor liberal democrate în vizită la Edineţ şi Bălţi