Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

La Şoldăneşti a fost inaugurat un monument în memoria victimelor deportărilor şi a fost lansată cartea “Calvarul deportărilor”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 noiembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Instalarea monumentului este o iniţiativă a echipei Organizaţiei Teritoriale Şoldăneşti a Partidului Liberal Democrat din Moldova, drept rezultat al mai multor conferinţe ştiinţifice cu tema “Deportările — o pagină tristă a istoriei”, organizate pe parcursul anilor.

Monumentul a fost instalat în scuarul Gării Feroviare, acolo, de unde peste 1400 de cetăţeni au fost duşi în “Siberii de gheaţă”.

Prezenţi la ceremonie, tinerii din oraş au recitat poezii, iar victimele calvarului stalinist le-au povestit cu lacrimi în ochi despre momentele de groază prin care au trecut.

La eveniment au participat oameni din partea locului, rude ale deportaţilor, profesori universitari, istorici precum şi deputaţii PLDM, Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Vladimir Hotineanu, şi Maria Nasu, care este şi preşedinta Organizaţiei Teritoriale Şoldăneşti a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleţ a menţionat că de la această gară a fost dus în Siberia şi un unchi de al său, iar mama sa i-a povestit în copilărie despre tragedia din familia lor.

Vicepreşedinta Parlamentului, deputata PLDM, Liliana Palihovivi, a spus că subiectul deportărilor aşa şi nu a fost elucidat până la capăt, iar datele cu care operează istoricii şi oamenii de ştiinţă sunt deseori incomplete sau incerte.

“Suntem o generaţie de oameni privilegiaţi şi trebuie să fim recunoscători pentru oportunităţile şi libertăţile de care ne putem bucura acum, în comparaţie cu buneii noştri, care au trecut prin asemenea orori.

Memoriale de felul celui de la Şoldăneşti, precum şi cărţile editate, servesc drept surse de informare pentru tânăra generaţie”, a spus Liliana Palihovici.

În discursul său, deputata PLDM, Maria Nasu a menţionat că monumentul oferă posibilitatea de a aprinde o lumânare în memoria celor care nu s-au mai întors, dar este şi un popas de meditaţie şi reculegere, pentru cei care au supravieţuit deportărilor şi s-au întors acasă.

“Ei sunt şi vor rămâne un adevărat model de patriotism. Cred că de la ei urmează să înceapă prima lecţie de dragoste de ţară”, a menţionat Maria Nasu.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost lansată o culegere de interviuri şi memorii ale locuitorilor din satele raionului Şoldăneşti, care au supravieţuit infernului comunist.

Autoarea volumului, deputata PLDM, Maria Nasu a lucrat aproape trei ani asupra acestui proiect.

“Scopul acestei culegeri este de a aduna din prima sursă cât mai multe informaţii veridice despre această parte necunoscută a istoriei noastre, astfel încât tânăra generaţie să cunoască dramele prin care a trecut poporul nostru”, a spus autoarea cărţii.

În memoria deportaţilor trecuţi la cele veşnice, Organizaţia Teritorială Şoldăneşti a PLDM a organizat o liturghie şi o masă de pomenire.

Sursa: www.pldm.md

Membrii PLDM instruiţi de formatori ai Partidului Conservator din Marea Britanie Comunicat de presă al fracţiunii parlamentare a PLDM