Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM — 5 ani împreună

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 decembrie 2012 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 8 decembrie 2012, Partidul Liberal Democrat din Moldova marchează 5 ani de la constituire.

PLDM a apărut pe scena politică într-un moment crucial. După mai mulţi ani de guvernare antidemocratică, necesitatea unei schimbări era extrem de acută şi, la 8 decembrie 2007, un grup de personalităţi în frunte cu Vlad Filat creează Partidul Liberal Democrat din Moldova.

În scurt timp, formaţiunea a câştigat încrederea a mii de cetăţeni, care au văzut la PLDM forţa capabilă să readucă ţara la normalitate, să redea cetăţenilor posibilitatea de a trăi într-un stat democratic şi prosper, într-un stat de vocaţie europeană şi cu şanse reale de a face parte din marea familie a Europei.

De numele Partidului Liberal Democrat din Moldova sunt legate evenimente politice de răsunet: Campania privind modificarea Constituţiei în vederea alegerii directe a preşedintelui ţării, campanile în susţinerea semnării Convenţiei privind micul trafic la frontiera cu România, în susţinerea agricultorilor, profesorilor, a persoanelor sinistrate în urma inundaţiilor, a libertăţii presei, a dreptului de vot al cetăţenilor aflaţi peste hotare, iniţiativa “Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti la guvernare” — sunt doar câteva din acţiunile şi manifestaţiile ample organizate de PLDM în perioada în care s-a aflat în opoziţie.

De la crearea sa, PLDM a trecut prin cinci scrutine electorale, iar numărul de susţinători a crescut constant. La 5 aprilie 2009, la primele alegeri parlamentare la care a participat, PLDM a obţinut 15 mandate de deputat, la anticipatele din 29 iulie 2009 — 18 mandate, iar la 28 noiembrie 2010 — a obţinut 32 de mandate. Un test important pentru PLDM au fost alegerile locale, din iunie 2011. Rezultatele înregistrate: 3646 de funcţii de consilieri săteşti şi comunali, 295 funcţii de consilieri raionali şi 221 consilieri orăşeneşti, 323 mandate de primari, au demonstrat încă odată încrederea cetăţenilor în capacităţile şi forţa echipei liberal democrate.

Astăzi PLDM este cel mai puternic partid de orientare democratică, aflat la guvernare, cu cea mai mare fracţiune în Parlament.

PLDM a acces la guvernare într-o perioadă de criză profundă. Moştenind un deficit bugetar de circa 15% din PIB, guvernul condus de Vlad Filat a reuşit să evite colapsul economic, iar creşterea economică cumulativă a fost de circa 14%. Ţara s-a ridicat din ruine, se construiesc drumuri, se implementează proiecte de infrastructură, au demarat importante reforme în domeniul MAI, cel al justiţiei, în domeniul protecţiei sociale a populaţiei şi funcţionarea instituţiilor democratice ale statului. Moldova este lider în cadrul Parteneriatului de Est, a avansat considerabil în negocierile pe marginea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, Acordului privind liberalizarea regimului de vize, iar Acordul privind Spaţiul Aerian Comun a fost deja semnat.

Din momentul instalării Guvernului Filat, marile puteri ale lumii au demonstrat o deschidere fără precedent faţă de ţara noastră. Vizitele la Chişinău ale vicepreşedintelui american, Joe Biden, cancelarului german, Angela Merkel, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sunt o reuşită incontestabilă a guvernării liberal democrate.

O recunoaştere directă a forţei crescânde şi a capacităţii PLDM de a influenţa situaţia politică din ţară a fost acceptarea în cea mai influentă familie politică europeană — Partidul Popular European.

În prezent, PLDM are 43 de mii de membri, constituiţi în 40 de organizaţii teritoriale şi circa 1750 de organizaţii primare.

Pe parcursul zilei de astăzi, în toate organizaţiile teritoriale vor avea loc festivităţi consacrate aniversării a cincea a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Sursa: www.pldm.md

PLDM şi-a asumat 5 angajamente importante pentru viitorul apropiat La Ştefan Vodă s-a desfăşurat Conferinţa OT a PLDM