Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Femeile care muncesc cu adevărat în teritoriu trebuie promovate şi la nivel naţional

|versiune pentru tipar||
PLDM / 17 decembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Necesitatea introducerii cotelor de participare pentru femei în viaţa politică a fost discutată, la 15 decembrie 2012, în cadrul unei mese rotunde desfăşurată la Chişinău de Organizaţia de Femei a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Cele peste 100 de femei participante la masa rotundă, organizată cu suportul Fundaţiei germane Konrad Adenauer Stiftung, au fost salutate de Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi de vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, preşedinta Organizaţiei de Femei PLDM, vicepreşedinta PLDM.

“Am reuşit să demonstrăm că putem guverna. Cu toate dificultăţile întâlnite pe parcurs, am reuşit. Avem progrese şi asta ar trebui să ne motiveze, deoarece am demonstrat împreună că se poate”, a afirmat prim-ministrul Vlad Filat. “Educaţia pe întreg parcursul vieţii este un lucru hotărâtor”, a spus prim-ministrul, îndemnând participantele la masa rotundă să înveţe permanent, să-şi ajusteze cunoştinţele şi atitudinile la cerinţele timpului.

Vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici, care este preşedinta Organizaţiei de Femei PLDM, a menţionat că “femeile care muncesc cu adevărat în teritoriu trebuie promovate”, îndemnând doamnele să se implice mai activ şi să-şi mediatizeze activităţile la nivel naţional.

“În ţările în care funcţionează sistemul electoral proporţional, egalitatea de gen este asigurata mai uşor. Totodată, în multe state din lume sunt prevăzute măsuri de facilitare a activităţii partidelor care promovează femeile pe listele electorale, iar finanţarea acestora este direct proporţională cu nivelul de promovare a femeilor”, a afirmat Liliana Palihovici în cadrul mesei rotunde “Necesitatea introducerii cotelor de participare: experienţe şi provocări”.

Participantele la masa rotundă şi experţii care au moderat discuţiile au identificat instrumentele cele mai potrivite realităţilor din Republica Moldova pentru a încuraja participarea femeilor. Moldova are nevoie de introducerea cotelor obligatorii şi de introducerea unor mecanisme de stimulare a participării femeilor. Un exemplu în acest sens ar putea fi Franţa, unde sunt prevăzute amenzi pentru partidele care nu promovează femeile. În consecinţă, în Guvernul francez activează 17 femei miniştri.

Sursa: www.pldm.md

Forumul Tinerilor Aleşi Locali la cea de-a II ediţie Nicolae Juravschi a donat 32 000 lei pentru Victoriţa Creangă