Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Piaţa asigurărilor auto ar putea fi liberalizată

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 martie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii PLDM, Veaceslav Ioniţă şi Simion Furdui, au elaborat un proiect de lege care prevede liberalizarea pieţei asigurărilor auto, lucru care va duce la micşorarea cu cel puţin 40 la sută a costului certificatelor de asigurare “Carte Verde”.

Proiectul de modificare şi completare a Legii nr.414-XVI din 22.12.2006 “Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civila pentru pagube produse de autovehicule” a fost elaborat în rezultatul monitorizării activităţii Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA) de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Astfel au fost constatate carenţe în legislaţia în vigoare şi lipsa pârghiilor instituţiilor statului pentru a interveni în situaţii de blocare a funcţionării BNAA sau de încălcare a prevederilor legale şi statutare de către membrii acestuia.

În rezultat, pe piaţa asigurărilor auto se formează înţelegeri de cartel, iar costurile asigurărilor auto sunt de două ori mai mari, decât în ţările din regiune. Astfel preţul certificatului “Carte Verde” pentru asigurarea unui cap de tractor+ semiremorca (TIR) în Republica Moldova este de 840 euro, faţă de 450 euro în România, Polonia, Ucraina, Bulgaria, etc.

Din cauza taxelor de asigurare mari percepute de companiile din Republica Moldova, transportatorii autohtoni nu sunt competitivi pe piaţa auto internaţională şi nu pot dezvolta afaceri durabile în acest domeniu.

Contrar taxelor mari percepute în ultimii şapte ani, despăgubirile achitate de asiguratori constituie 20–30% din venit, adică de 2 ori mai puţin decât prevăd cerinţele metodologice.

Modificările propuse de autorii proiectului de lege au menirea de a duce la micşorarea în prima fază cu 40% a costurilor pentru “Cartea Verde”, iar treptat să ajungă la preţul achitat în ţările din regiune.

Liberalizarea comercializării poliţei de asigurare “Cartea Verde” urma să aibă loc încă în luna septembrie a anului trecut, dar imperfecţiunea legislativă a permis menţinerea şi chiar agravarea situaţiei din domeniu.

Sursa: www.pldm.md

Iurie Toma a fost reales în fruntea OT Ungheni Liberal democratul Maxim Colţa a fost ales preşedintele raionului Cimişlia