Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Germania doreşte ca ţara noastră să avanseze cât mai mult în dialogul cu Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 aprilie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au avut în seara zilei de 4 aprilie o întrevedere cu membrii unei delegaţii a Bundestag-ului Republicii Federale Germania şi cu reprezentanţii Fundaţiei germane Konrad Adenauer.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre relaţiile de colaborare dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, dar şi despre procesul de integrare europeană a ţării noastre.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ a menţionat că dialogul politic moldo-german a evoluat semnificativ în ultimii ani, dovadă fiind şi vizita istorică la Chişinău în luna august a anului trecut a Cancelarului german, Angela Merkel.

Valeriu Streleţ a mai spus că Germania este un partener important al Republicii Moldova în promovarea agendei de integrare europeană, dar şi soluţionarea diferendului transnistrean.

Deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă a punctat faptul că atragerea investiţiilor străine, în special a companiilor germane, este o prioritate pentru ţara noastră. El a precizat că, în ultimii trei ani, cele mai multe locuri noi de muncă au fost deschise de către antreprenorii germani. În acest context, Ioniţă a rugat deputaţii germani să încurajeze oamenii de afaceri din ţara lor să investească în continuare în Republica Moldova. Veaceslav Ioniţă a mai spus că Guvernul intenţionează să deschidă mai multe şcoli duale de instruire vocaţională şi a solicitat sprijinul deputaţilor germani pentru implementarea acestui proiect.

Deputatul PLDM, Ion Balan a menţionat, la rândul său, că agricultura este un domeniu în care investitorii germani ar putea dezvolta afaceri în ţara noastră, în special, în sectorul vini-viticol, iar Iurie Ţap a punctat faptul că autorităţile locale din mai multe localităţi din ţara noastră au demarat proiecte de colaborare cu unele comunităţi din Germania.

Preşedintele Tineretului Liberal Democrat, deputatul George Mocanu a mulţumit pentru bursele oferite de Germania tinerilor din Republica Moldova,

Marco Wanderwitz, preşedintele grupului tânăr a CDU/CSU din Bundestag, membru al Comisiei cultură şi mass-media, Comisiei de Validare, Imunitate şi Regulamente, precum şi al Comisiei Juridice, a menţionat la rândul său că Germania are mare încredere în Republica Moldova şi îşi doreşte ca ţara noastră să avanseze cât mai mult în dialogul cu Uniunea Europeană. Referitor la înfiinţarea unor şcoli de instruire vocaţională, deputatul german a dat asigurări că ţara sa va susţine această iniţiativă.

“Despre Germania se spune că este ţara inginerilor, iar succesul economic de care se bucură a fost generat de acest sistem de studii, care se bazează pe practică, şi unde tinerii pot obţine calificativul de la simpli meseriaşi până la maiştri”, a menţionat Marco Wanderwitz.

Sven-Joachim Irmer, director pentru România şi Republica Moldova a Fundaţiei Konrad Adenauer a menţionat că până acum a fost pusă o bază solidă în colaborarea dintre fundaţie şi PLDM, fiind implementate mai multe proiecte. Sven-Joachim Irmer a precizat că îşi doreşte o conlucrare la fel de reuşită şi în continuare.

Sursa: www.pldm.md

Iniţiativa legislativă a deputaţilor PLDM privind protejarea patrimoniului cultural a fost votată Liceenii din Youth Club 2.0 — în şedinţă de evaluare