Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liliana Palihovici: Asigurarea unui mediu fără tutun este condiţia unei societăţi prospere şi sănătoase

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 mai 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Ziua Mondială Antifumat, marcată astăzi în lume, este o ocazie potrivită pentru ca fiecare dintre noi — de la simplu cetăţean până la autorităţi — să vadă dacă am făcut tot ce stă în puterile noastre să asigurăm un mediu fără tutun: în familie, în locuri publice, în comunităţi.

Beneficiile pentru sănătate şi bunăstare ale unui mod de viaţă fără tutun sunt evidente şi sunt esenţiale pentru viaţa copiilor, tinerilor, femeilor, de fapt a fiecărui cetăţean.

Avem acum un Program naţional privind controlul tutunului pentru anii 2012–2016 şi mai mulţi parteneri s-au implicat în campania antifumat, având ca scop interzicerea fumatului în spaţii publice.

Accentuez că activităţile antifumat nu sunt doar responsabilitatea sistemului de sănătate. Aici putem contribui cu toţii: ca părinţi, oferind un exemplu de viaţă fără tutun în familie; ca lideri de opinie, povestind public propriile istorii de renunţare la ţigări, atunci când s-a întâmplat asta; ca profesori, vorbind şi demonstrând elevilor avantajele sportului în faţa de ţigări; ca vânzători, respectând legislaţia şi refuzând comercializarea tutunului şi alcoolului către minori şi aşa mai departe.

Să recunoaştem, fumatul este un viciu şi trebuie să luptăm cu el în fiecare zi pentru că, fiind fumători sau nefumători, acesta ne afectează.

În acest an, tema Zilei Mondiale Antifumat a fost aleasă “Interzicerea publicităţii, promovării şi sponsorizării pentru tutun”. Acest mesaj este relevant şi pentru Republica Moldova şi aici avem nevoie atât de acţiuni stricte şi comune, cât şi de activităţi de conştientizare.

Sursa: www.pldm.md

Discursul premierului, Iurie Leancă, la prezentarea Programului de activitate a Guvernului Vlad Filat a participat la festivitatea ultimului sunet la Liceul Academiei de Ştiinţe