Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM solicită transparenţa proprietăţii mass-media

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 iunie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii PLDM au înregistrat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova. Proiectul a fost elaborat în vederea creării unui mecanism eficient de aplicare a prevederilor legale, ce ţin de transparenţa proprietăţii mass-media şi asigurarea accesului publicului la informaţia privind proprietarii instituţiilor de media.

Iniţiativa legislativă propune noţiuni noi de completare a Codului Audiovizualului dar şi proceduri concrete de participare a radiodifuzorilor la concursul de obţinere a licenţei de emisie. În acest sens, informaţiile participantului la concursul de licenţiere urmează a fi publicate pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în cel mult 3 zile lucrătoare de la depunerea solicitării. Dincolo de aceasta, orice schimbare intervenită în perioada de la depunerea ofertei şi până la acordarea licenţei de emisie, trebuie comunicată CCA. La rândul lor, membrii CCA pot solicita informaţii adiţionale privind proprietarul şi raporturile juridice ale acestuia, cu persoanele afiliate. În cazul în care, solicitantul nu va prezenta integral informaţiile şi actele prevăzute de norma legală, CCA poate respinge oferta respectivă.

În aceeaşi ordine de idei, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să prezinte anual, până la 1 mai, un raport de activitate, conform modelului aprobat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Iniţiativa legislativă mai prevede ca, în termen de 2 luni de la adoptarea legii respective, CCA va elabora şi aproba un model de declaraţie cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii pentru solicitanţii licenţelor de emisie şi modelul raportului de activitate pentru radiodifuzorii privaţi.

Proiectul de lege a fost elaborat în urma unui studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul căruia s-a ajuns la concluzia că legislaţia la capitolul transparenţei proprietăţii mass-media este superficială şi ineficientă.

Sursa: www.pldm.md

Acces interzis pe teritoriul transnistrean pentru un deputat PLDM Vlad Filat a participat la acţiunea “Donează sânge — dăruieşte viaţă”