Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Conducerea PLDM a participat la mitingul de comemorare a victimelor represiunilor politice

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 iulie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 64 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Cu această ocazie, preşedintele PLDM, Vlad Filat, prim-vicepreşedintele, premierul Iurie Leancă, deputaţi, miniştri liberal democraţi, membri ai formaţiunii au depus flori în scuarul Gării feroviare şi au participat la mitingul de comemorare a victimelor represiunilor politice.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a spus că această zi este una tristă, care reprezintă al doilea şi cel mai mare val de deportări din Basarabia.

“În acea zi, mii de oameni, dintre care cei mai buni, au fost luaţi din familii şi duşi, unii pentru totdeauna departe de casă. Vedem oameni, care au supravieţuit acestui calvar. Durerea lor i-a făcut mai puternici, având în vedere şi lupta care o dau pentru viaţă şi pentru ca să trăiască bine în această ţară. Sunt încă multe lucruri de făcut pentru ca aceşti oameni să simtă grijă noastră”, a spus liderul PLDM.

În luna iunie, Guvernul condus de prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, a decis ca persoanele care au avut de suferit de pe urma primului val de deportări, din anul 1941, şi cei care au fost duşi în Siberia în 1949 să primească câte 500 de lei. De ajutor urmează să beneficieze circa 8.000 de persoane.

Cel de-al doilea val de deportări a avut loc la 5–6 iulie 1949. Potrivit datelor oficiale, peste 35 de mii de moldoveni au fost deportaţi în Siberia. În realitate, spun istoricii, numărul celor ridicaţi din Basarabia ar fi mult mai mare.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a participat la lansarea volumului “Legătura de chei” Vlad Filat — în vizită la Nisporeni