Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la lansarea volumului “Legătura de chei”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 iulie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la lansarea volumului “Legătura de chei”, scris de diplomatul român, Teodor Baconschi. La evenimentul care a avut loc la Librăria din Centru din Chişinău, au mai participat secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, jurnalişti, scriitori etc.

Volumul scris de Teodor Baconschi este o mărturie diplomatică într-un amplu dialog cu Armand Goşu, care descrie contextul intern şi internaţional în care şi-a îndeplinit mandatul în fruntea Ministerului român al Afacerilor Externe, de la sfârşitul lui 2009 până la începutul lui 2012. Armand Goşu, cel care a susţinut dialogul cu diplomatul Baconschi, este redactor şef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Preşedintele PLDM l-a felicitat pe diplomatul român cu ocazia lansării volumului şi a spus că este o mare onoare să fie prezent la acest eveniment important.

“Această mărturie, chiar dacă e scrisă de un ministru de externe are două părţi: una care vizează politica externă şi alta care vizează politica internă. Din această carte se vede clar că diplomatul Baconschi a avut un madat de succes. Răsfoind cartea, m-am regăsit foarte des în anumite citate, sunt sigur că vă veţi regăsi şi voi, de aceea vă recomand să citiţi această mărturie”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat şi-a adus aminte cum s-a întâlnit pentru prima oară cu diplomatul român, în cadrul unei vizite efectuate la Bucureşti.

“Era o vizită plină de aşteptări, care, până la urmă, s-a încununat cu rezultate concrete. Timp de 25 de luni, prin efort comun, tot ce însemna restanţe între instituţiile statului în domeniul social, economic, cultural au fost depăşite şi nu am avut o problemă sau o sarcină nerezolvată până la expirarea mandatului. Vă mulţumesc pentru munca depusă în acest sens”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a spus că ministrul român de externe a fost alături de Republica Moldova pe perioada mandatului său şi chiar a instituit grupul prietenilor Moldovei, care a început într-o formă timidă, dar care, în sfârşit, a întrunit practic toate ţările membre ale Uniunii Europene.

“Am participat şi eu la unele din aceste întâlniri şi vreau să vă spun că este o platformă foarte importantă în promovarea intereselor Republicii Moldova în agenda noastră de integrare europeană şi o puternică amprentă lăsată de dl Baconschi”, a spus Vlad Filat.

La rândul său, Teodor Baconschi a mulţumit liderului PLDM pentru faptul că a dat curs invitaţiei de a participa la lansarea volumului. Despre carte, diplomatul a menţionat că este o mărturie subiectivă, corectă în raport cu faptele, dar inspirată din lectura personală asupra istoriei în timp real.

“Pe firul conversaţiilor cu domnul Armand Goşu, am făcut, desigur, reflecţii purcese din cariera mea diplomatică, evocând, aşadar, şi misiunile anterioare, ca ambasador al României”, a spus Teodor Baconschi.

Teodor Baconschi a fost consilier prezidenţial, ministru de Externe al României în 2009–2012, este doctor în Antropologie religioasă şi Istoria comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbona. A lucrat în calitate de custode al unor monumente pariziene, corector, librar, editor. A fost ambasador al României în Vatican, Lisabona şi Paris.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a avut o întrevedere cu activul de partid din Căuşeni Conducerea PLDM a participat la mitingul de comemorare a victimelor represiunilor politice