Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Azi începe Şcoala de vară a femeilor liberal democrate

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 iulie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În perioada 12–14 iulie curent, la Vadul lui Vodă, are loc Şcoala de vară cu tematica “Abilitarea femeilor pentru participarea în procesul de guvernare”, la care vor fi prezente peste 200 de participante, membre ale Organizaţiei de Femei a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Şcoala de vară va fi inaugurată cu o masă rotundă, ce va avea loc în incinta Leogrand Convention Center, la 12 iulie, la care va participa Mikheil Saakashvili, Preşedintele Georgiei, Vlad Filat, Preşedintele PLDM, precum şi Liliana Palihovici, Preşedinta OF PLDM şi vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova.

Scopul şcolii de vară este de a abilita femeile implicate politic să participe activ în procesul decizional la toate nivelurile instituţionale. De asemenea, un alt obiectiv important este de a le familiariza cu cele mai eficiente strategii şi instrumente ce le-ar permite să-şi consolideze abilităţile de lider — pentru o implicare politică mai amplă, pe termen lung, şi nu în ultimă instanţă, evenimentul îşi propune să consolideze echipa Organizaţiei de Femei a PLDM.

Ulterior, lucrările şcolii de vară se vor desfăşura în incinta pensiunii Odiseu, la Vadul lui Vodă, unde participantele vor fi repartizate în grupuri egale şi vor lucra în ateliere tematice, timp de 2 zile.

Subiectele abordate în cadrul atelierelor vor fi centrate pe rolul şi esenţa doctrinelor politice; conceptul de leadership; APL: descentralizarea şi proiecte de dezvoltare; comunicarea politică şi strategii de promovare a femeilor.

În cadrul atelierelor vor participa atât Preşedintele PLDM, Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cât şi diverşi experţi în domeniile vizate, care vor facilita activitatea grupurilor de lucru.

Nici o victorie a PLDM nu ar fi fost posibilă fără implicarea plenară a femeilor în procesul politic, susţine Vlad Filat

Preşedintele Georgiei, Mikheil Saakasvili, şi Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat au fost invitaţii mesei rotunde de inaugurare a Şcolii de Vară: “Abilitarea femeilor pentru participarea în procesul de guvernare”. La eveniment au fost prezente peste 200 de membre ale Organizaţiei de Femei (OF) a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În debutul evenimentului, preşedinta OF a PLDM, Liliana Palihovici i-a mulţumit preşedintelui georgian pentru receptivitate, menţionând că peste 50 la sută din membrii PLDM sunt femei.

“PLDM are circa 900 de doamne în funcţii de consilieri locali şi raionali, şefi de agenţii, ministre, deputate. Avem anumite rezultate, dar consider că pe viitor ar trebui să avem o şi mai mare participare a femeilor în procesul de guvernare”, a spus Liliana Palihovici.

La rândul său, Preşedintele PLDM, Vlad Filat a punctat că nici o victorie a partidului nu ar fi fost posibilă şi nu va fi posibilă în viitor fără implicarea plenară a femeilor în procesul politic.

“Suntem singurul partid din RM, în care avem mai multe doamne decât bărbaţi. Incontestabil, femeia, implicată în politică şi procesul de administrare, aduce o plusvaloare şi calitate actului decizional. Împreună am reuşit să preluăm guvernarea şi să o menţinem, în condiţii destul de dificile. Vă rog şi pe viitor să fiţi implicate, să fim împreună, pentru a oferi RM o guvernare bună. Eu am încrederea că noi vom reuşi şi vă mulţumesc pentru munca depusă”, a spus liderul PLDM.

Preşedintele georgian, Mikheil Saakashvili, a ţinut accentueze că ţara noastră a primit o şansă enormă, odată cu lansarea Partidului Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat, un politician recunoscut şi apreciat în Europa şi nu numai.

“Sunt convins că viitorul ţărilor noastre este în Europa şi trebuie să urmăm această cale. Va fi greu, dar nu imposibil. Iar cu ajutorul femeilor, care sunt nu doar mai pacifiste, dar mai deştepte, mai eficiente, mai consecvente în procesul politic şi, nu în ultimul rând, mai puţin corupte decât bărbaţii, vom reuşi să facem din acest obiectiv al nostru — o realitate”, a spus Mikheil Saakashvili.

Preşedintele Georgiei a mai menţionat că, deşi sunt multe doamne în funcţii de conducere, şi în ţara sa există carenţe în domeniul promovării femeii în politică, sugerând participantelor la masa rotundă să lupte pentru dreptul de a fi pe linia întâi a procesului de guverenare.

Masa rotundă a continuat cu o sesiune de întrebări — răspunsuri, doamnele liberal democrate dorind să afle despre experienţa Georgiei în politicile de gender.

La finele întâlnirii, Preşedintele georgian, Mikheil Saakashvili, a primit în dar o ie.

Lucrările şcolii de vară vor continua în ateliere tematice, timp de 2 zile, în localitatea Vadul lui Vodă.

Sursa: www.pldm.md

La Chişinău s-a desfăşurat al III Summit PPE al liderilor PaE Doamnele liberal democrate şi-au dezvoltat abilităţile de lider