Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a avut o întrunire cu activul PLDM din Donduşeni

|versiune pentru tipar||
PLDM / 23 iulie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a efectuat pe data de 22 iulie, o vizită de lucru în raionul Donduşeni. În cadrul acestei vizite, Vlad Filat a avut o întrevedere cu activul Organizaţiei Teritoriale (OT) Donduşeni a PLDM. De asemenea, la întâlnire au participat vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, vicepreşedintele PLDM, Octavian Grama, preşedintele OT Donduşeni, Andronii Mitrică, consilieri raionali, locali, primari, şefi ai serviciilor desconcentrate, preşedinţii organizaţiilor primare din raion.

Preşedintele OT Donduşeni a PLDM, Andronii Mitrică a făcut o prezentare a activităţii organizaţiei şi a vorbit despre planurile de viitor. El a spus că echipa este puternică, cu membri devotaţi şi bine pregătiţi.

“Am ajutat toate persoanele care au solicitat sprijinul nostru, contribuind la rezolvarea problemelor comunităţii.

Toţi au fost ascultaţi şi ajutaţi bazându-ne pe mottoul «omului îi necesar puţinul dat la moment, decât multul de pe urmă». Ne-am implicat în implementarea proiectelor investiţionale în mai multe localităţi şi ne asumăm responsabilitatea de a continua această practică şi pe viitor, pentru a contribui decisiv la transformarea raionului nostru în unul prosper şi multilateral dezvoltat”, a spus preşedintele OT.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a mulţumit membrilor de partid pentru munca depusă în modernizarea localităţilor şi i-a îndemnat şi pe viitor să fie insistenţi, să finalizeze proiectele demarate, dar şi să iniţieze altele noi.

De asemenea, Vlad Filat i-a informat pe cei prezenţi despre decizia Consiliului Politic Naţional (CPN) de a convoca pe data de 8 decembrie 2013 Congresul VI al PLDM.

La sfârşitul întâlnirii, Vlad Filat a înmânat carnete de partid membrilor PLDM.

OT Donduşeni a PLDM are 700 de membri. În urma alegerilor locale din 5 Iunie 2011, echipa PLDM din Donduşeni a obţinut 6 mandate de primar şi 59 mandate de consilieri locali în 18 localităţi, 2 funcţii de vicepreşedinte de raion şi 10 funcţii desconcentrate.

Elevii din satul Corbu vor avea o sală de sport multifuncţională

Conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova a vizitat gimnaziul şi grădiniţa din satul Corbu, raionul Donduşeni.

Vlad Filat, însoţit de Liliana Palihovici şi Octavian Grama, au inspectat cum a fost implementat proiectul de renovare a edificiului gimnaziului din localitate, în cadrul căruia îşi fac studiile 85 de elevi.

De curând, aici a fost instalat sistemul termic pe bază de biomasă.

Liderul PLDM a vizitat şi sala de sport, care se află în reparaţie. Vlad Filat a sugerat direcţiei gimnaziului şi primarului din s.Corbu, Nelea Slepenchii, să renoveze sala în aşa fel, încât aceasta să devină multifuncţională şi să servească nu doar pentru orele de educaţie fizică, dar şi pentru desfăşurarea diferitelor festivităţi. De asemenea, Vlad Filat a insistat ca intrarea în gimnaziu să fie pavată.

“Sala de sport este încăpătoare şi necesită mai mulţi bani pentru a duce la bun sfârşit lucrările de renovare. Voi face demersurile necesare pentru ca să atrageţi surse suplimentare de finanţare. Contaţi pe sprijinul meu, fiţi uniţi şi munciţi pentru a vă realiza proiectele demarate”, a spus liderul PLDM.

Ulterior, Vlad Filat, Liliana Palihovici şi Octavian Grama au vizitat grădiniţa “Andrieş” din localitate şi Oficiul Medicilor de familie, care deserveşte 1150 de cetăţeni.

Conducerea PLDM a participat la deschiderea Centrului de Sănătate din s. Ţaul, raionul Donduşeni

În cadrul vizitei de lucru efectuate în raionul Donduşeni, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi vicepreşedinţii: Liliana Palihovici şi Octavian Grama au participat la deschiderea oficială a Centrului de Sănătate din satul Ţaul. La eveniment au fost prezenţi primarul de Ţaul, Andronii Mitrică, vicepreşedintele consiliului raional, Tatiana Cojocaru, şefa Centrului de sănătate, Tatiana Leonteac, şefa OMF Donduşeni, Adelina Celac, locuitorii satului Ţaul.

Instituţia medicală a fost construită din temelie, pentru aceasta fiind cheltuiţi 2 mln de lei. “Pentru noi, ziua de azi este o mare sărbătoare, fiindcă de mult timp aşteptăm să fie deschis acest Centru de Sănătate, de serviciile căruia vor beneficia locuitorii din 4 sate”, a menţionat primarul de Ţaul.

Vlad Filat şi Liliana Palihovici au vizitat cabinetele noului Centru de Sănătate, au discutat cu cadrele medicale despre noile condiţii de muncă.

Vlad Filat a declarat că se bucură mult pentru deschiderea acestui centru, menţionând că instituţia medicală este una din cele 77, construcţia cărora a demarat în 2010, iar în toamna acestui an urmează să fie date în exploatare.

“Suntem datori să păstrăm sănătatea cetăţenilor, pentru că doar o societate sănătoasă poate să fie una care să aibă viitor. Este important că a fost deschis acest centru, pentru ca serviciile medicale trebuie să fie aproape de oameni. Pe viitor trebuie să continuăm implementarea proiectelor de infrastructură, fie că ţin de domeniul sănătăţii sau a educaţiei. Trebuie să ajungem cât mai rapid în situaţia în care diferenţa dintre calitatea vieţii între locuitorii de la oraş şi cei de la sat să fie cât mai mică. Oamenii, indiferent unde locuiesc, merită condiţii decente de trai”, a menţionat liderul PLDM.

Vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, a spus că este sigură că, odată cu deschiderea centrului, pacienţii vor primi asistenţă medicală mult mai calitativă.

“Îmi pun mari speranţe că în satul Ţaul se vor naşte mai mulţi copii sănătoşi. Vă îndemn să susţineţi proiectele demarate de primarul satului, pentru că şi datorită lui s-a deschis acest centru. Să ne unim eforturile şi să facem ca satul Ţaul să devină unul din cele mai frumoase din Moldova”, a mai spus Liliana Palihovici.

Viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, care a copilărit în satul Ţaul, a menţionat că în raionul Donduşeni au fost deschise trei Centre de Sănătate: în Sudarca, Donduşeni şi Ţaul.

“Din partea Ministerului Sănătăţii, vă felicit cu ocazia inaugurării acestei instituţii medicale şi vă îndemn să vă adresaţi la medic, nu doar când vă simţiţi rău, dar să faceţi analize periodic, pentru a putea preveni bolile”, a spus Octavian Grama.

La rândul lor, ţăulenii, dar şi locuitorii satelor vecine, care vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, au adus mulţumiri conducerii PLDM pentru ca s-au implicat în realizarea acestui proiect.

“Este o mare sărbătoare pentru oamenii din sat, dar şi cei din satele vecine. Mulţumim tuturor celor care au contribuit ca astăzi să asistăm la acest eveniment important pentru sat. Stimaţi medici, vă doresc multă sănătate şi să aveţi grijă de oameni”, a spus în cadrul ceremoniei de inaugurare a centrului Boris Ţurcan, locuitorul satului Ţaul.

De serviciile medicale prestate de Centrul de Sănătate din satul Ţaul vor beneficia aproape 12 mii de cetăţeni din patru localităţi ale raionului Donduşeni.

Vlad Filat a vizitat Parcul Dendrologic Ţaul

Pe data de 22 iulie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, însoţit de vicepreşedinţii, Liliana Palihovici şi Octavian Grama, au vizitat Parcul Dendrologic din satul Ţaul, raionul Donduşeni, unde au demarat lucrările de reabilitare a Monumentului Istorico-arhitectural “Conacul Pommer”.

Potrivit primarului din satul Ţaul, Andronii Mitrică, trecerea parcului în gestiunea Primăriei, îi va da o nouă viaţă monumentului şi va constitui o şansă pentru ca satul Ţaul să fie inlus în circuitul turistic.

“Din numele sătenilor, mulţumim liderului PLDM, Vlad Filat, şi vicepreşedintelui, Liliana Palihovici, pentru că au fost alături de noi şi au iniţiat procedura de modificare a Legii privind statutul parcului dendrologic din Ţaul”, a spus primarul.

Andronii Mitrică a menţionat că, pentru demararea lucrărilor de reabilitare a Monumentului Istorico-arhitectural “Conacul Pommer” şi a drumului de acces la parcul Dendrologic Ţaul, din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională au fost alocaţi 23 de mln de lei.

“Prima tranşă de bani, în sumă de 5 mln de lei, va fi folosită pentru reparaţia gardului ce va înconjura parcul: 2 km 800 metri va fi gard european, în rest va fi din cărămidă şi fier. A doua etapă este pavarea centrală, iluminarea, amenajarea scaunelor şi coşurilor de gunoi şi, respectiv, restaurarea «Conacul Pommer». Desigur, vom căuta şi alte surse de finanţare, pentru a duce la bun sfârşit lucrările. Este o mândrie pentru satul nostru că am reuşit să demarăm lucrările de reparaţie a celui mai mare parc din Europa”, a spus primarul.

Vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, care este autoarea iniţiativei legislative de transmitere a Parcului Ţaul în gestiunea Primăriei, a spus că scopul acesteia este de a depăşi situaţia dezastruoasă în care se află monumentul de arhitectură peisajeră.

“Timp de 20 de ani, nu s-a investit nici un leu în acest parc. Din păcate, multe specii de copaci sunt deja dispărute, dar sper mult că, în colaborare cu Academia de Ştiinţe şi Grădina Botanică, aceste specii vor reapărea în parc. Eu îmi doresc ca parcul să arate aşa cum a fost gândit de către cel care l-a creat şi îmi pun mari speranţe în spiritul gospodăresc al Consiliului Raional şi al autorităţilor locale. Este important să păstrăm monumentele istorice şi să le dăm o nouă viaţă. Ele trebuie să devină locuri atractive atât pentru cetăţenii noştri, cât şi pentru turiştii din afara Republicii Moldovei”, a spus Liliana Palihovici.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a menţionat că este foarte bine că acest proiect este unul de interes naţional, care va fortifica şi va dezvolta capacităţile turistice ale ţării noastre.

“Sunt sigur că, atunci când vor fi finalizate lucrările de reabilitare a Monumentului Istorico-arhitectural «Conacul Pommer», acesta va deveni o atracţie turistică internaţională. Cele 23 de mln de lei alocate vizează anul 2013–2014, dar urmează să fie identificate şi alte surse financiare pentru a fi finalizate lucrările. Eu cred că, timp de 5 ani, acest proiect amplu şi destul de costisitor va fi finalizat”, a menţionat Vlad Filat.

Parcul Dendrologic din satul Ţaul are o suprafaţă de 60 de hectare şi 11 edificii.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat şi Liliana Palihovici au participat la Târgul Internaţional de Olărit din Hogineşti Oraşul Soroca va avea un Complex Memorial