Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat şi Liliana Palihovici au participat la Târgul Internaţional de Olărit din Hogineşti

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 iulie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, însoţit de vicepreşedinta, Liliana Palihovici, au participat la cea de-a treia ediţie a Târgului Internaţional de Olărit “La vatra olarului Vasile Gonciar”, care s-a desfăşurat în satul Hogineşti, raionul Călăraşi. În cadrul târgului, 50 de meşteri populari din Republica Moldova, dar şi din ţările vecine, şi-au expus vasele de lut, au organizat ateliere interactive şi au prezentat un şir de master class pentru public.

Evenimentul are drept scop renaşterea tradiţiilor şi reanimarea vechiului meşteşug.

Vlad Filat şi Liliana Palihovici au vizitat toate expoziţiile, au stat de vorbă cu oamenii, au admirat vasele din lut şi nu au ezitat să procure lucrări ale meşterilor populari.

Preşedintele PLDM a apreciat iniţiativa lui Vasile Gonciar, de a organiza Târgul Internaţional de Olărit, drept una extraordinară.

“Este o idee ce trebuie să servească drept exemplu şi pentru alţi oameni cu talent, care prin muncă fac lucruri frumoase. Pe Vasile Gonciar îl cunosc de mult timp, este un om deosebit şi, dincolo de faptul că este talentat, are o energie aparte şi insistă într-o maniera incredibilă să-şi realizeze visele. Iar visul lui este să transmită celor tineri arta olăritului, care nu este la nivelul de dezvoltare dorit. Dar, datorită acestor oameni extraordinari, vedem că există perspectivă. Este adevărat că avem nevoie şi de grijă din partea statului, nu doar la nivel de legislaţie, dar şi la nivel de implicare pentru a-i ajuta să se promoveze”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a achiziţionat mai multe obiecte confecţionate manual de către meşterii populari.

“Am procurat un urcior, pentru ca, atunci când îmi vor veni prietenii în ospeţie, să îi servesc din el cu un vin bun. De asemenea, am procurat o bundiţă făcută în satul Colibaşi, raionul Cahul, şi un brâu, dar cel mai important am luat energie pozitivă de la oameni”, a menţionat Vlad Filat.

Şi vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici a procurat mai multe obiecte şi l-a încurajat pe meşterul popular, Vasile Gonciar, să continue această tradiţie.

“Apreciez ideea meşterului popular de a deschide o şcoală pentru copii, idee care trebuie susţinută. Olăritul înseamnă să unim talentul omului cu energia naturii. Comunicarea dintre meşterii populari trebuie să fie una cât mai bună, pentru ca olarii din RM şi din alte ţări să poată face schimb de experienţă şi de tehnici de producere a vaselor din lut”, a punctat Liliana Palihovici.

La rândul său, organizatorul festivalului, Vasile Gonciar, a declarat că în cadrul Târgului Internaţional de Olărit, îşi propune să-i înveţe pe cei prezenţi ce înseamnă un vas de lut de înaltă calitate.

“Spre regret, arta olăritului este pe cale de dispariţie, iar festivalul are menirea să readucă vechiul meşteşug pe un meleag care nu prea are alte atracţii turistice. Vreau să învăţ tânăra generaţie cum se fac vasele de lut, pentru a putea păstra obiceiurile noastre”, a spus Vasile Gonciar.

Primarul satului Hogineşti, a menţionat că, graţie lui Vasile Gonciar, faima satului a ajuns în multe ţări din Europa. “Ne propunem ca satul să devină centrul olăritului din Republica Moldova, aşa cum a fost în trecut”, a spus primarul de Hogineşti.

La sfârşitul Târgului Internaţional de Olărit “La vatra olarului Vasile Gonciar” organizatorii au premiat cei mai iscusiţi meşteri olari.

Sursa: www.pldm.md

Congresul VI al PLDM va avea loc la 8 decembrie 2013 Vlad Filat a avut o întrunire cu activul PLDM din Donduşeni