Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liderul PLDM — în vizită de lucru în satele Risipeni şi Făleştii Noi

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 august 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul vizitei efectuate în raionul Făleşti, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat s-a deplasat în satele Risipeni şi Făleştii Noi.

În satul Risipeni, preşedintele PLDM, Vlad Filat a vizitat grădiniţa de copii şi Liceul teoretic. Grădiniţa a fost recent reconstruită şi este frecventată de 80 de copii. Pentru reconstrucţie au fost alocate 250 mii de lei din Bugetul de stat şi 1 mln de lei din bugetul local. Raspunzând solicitărilor educatorilor, Vlad Filat a promis ca va dota grădiniţa cu centru muzical, va amenaja un teren de joacă pentru copii, va aduce calculatoare şi paturi pentru micuţi.

Cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, Vlad Filat s-a familiazat şi cu condiţiile din liceul din satul Risipeni, care este frecventat de 235 de copii. Pentru reparaţia curentă a edificiului s-au cheltuit 500 mii de lei din Bugetul de stat şi 400 mii de lei din bugetul local. Liderul PLDM a vizitat şi clădirea primăriei dn sat, care recent a fost renovată şi pentru care s-au cheltuit 340 mii de lei din bugetul local.

Ulterior, Vlad Filat s-a deplasat în satul Făleştii Noi, unde a vizitat un complex de sere, pentru care proprietarul a investiti 14 mln de lei, dintre aceste 1, 9 mln de lei au fost subvenţii din partea Guvernului. Agentul economic, care a lucrat mai mulţi ani peste hotare, a decis să revină în Republica Moldova şi pe un teritoriu de 2 hectare să cultive castraveţi. Serele sunt complet automatizate, de aceea lucrează doar 15 persoane. Potrivit proprietarului, la moment obţine o roadă de 15 kg de catraveţi pe metru pătrat, însă pe viitor vrea să ajungă la 25 de kg. Roada nu o depozitează în frigidere, ci o comercializează imediat la supermarketur-ile din Chişinău.

Vlad Filat a ramas impresionat de cele văzute şi a mulţumit investitorului pentru că a avut curaj şi a revenit acasă pentru a deschide această afacere.

“Este o investiţie exemplară. Faptul că am început să subvenţionăm performanţele în agricultură demonstrează că a fost o decizie corectă. Noi avem eficienţă în tot ce facem, inclusiv în agricultură. Această seră reprezintă vârful tehnologic în acest sens, care nu doar oferă roadă mare, ceea ce înseamnă şi plus valoare înaltă, dar şi calitate produselor. În acest proiect putem vedea şi o abordorare ce ţine de sursa de energie. Sunt 4 surse de energie în acest caz, este energia solară, geotermală, bazată pe biomasă şi gaz natural. Este o abordare complexă şi este un exemplu şi pentru alte invetiţii în RM. Mă bucur că investiţiile sunt locale, nu a trebuit să vină cineva din afara ţării să facă acest lucru minunat aici”, a spus liderul PLDM.

La sfârşitul vizitei sale în raionul Făleşti, liderul PLDM, Vlad Filat a spus că după ce a vizitat mai multe proiecte deja finisate, sau aflate în curs de implementare, a rămas mulţumit de cele văzute.

“Discuţiile pe care le-am avut vizavi de problemele care necesită a fi rezolvate urmează să se materializeze în soluţii. Această comunicare este necesară, vedem lucruri frumoase care s-au făcut, care se fac, dar şi ceea ce urmează să se facă. În continuare voi merge în teritoriu pentru a comunica cu oamenii şi voi încerca, împreună cu colegii din guvern, parlament, administraţia locală, sa contribuim la rezolvarea problemelor oamenilor,” a punctat Vlad Filat.

Liderul PLDM a avut şi o întrevedere cu activul Organizaţiei Teritoriale Făleşti a PLDM, la care au fost discutate subiecte ce vizează construcţia de partid, situaţia politică din ţară, precum şi probleme din diferite domenii de interes.

Vlad Filat a vizitat satul Mărăndeni din raionul Făleşti

La 29 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Făleşti. La început, Vlad Filat a vizitat grădiniţa creşă “Ghiocel”şi Liceul Teoretic — edificii renovate recent, precum şi sala de sport din satul Mărăndeni, care necesită a fi reparată. Liderul liberal democrat a fost însoţit de vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Făleşti a PLDM, Liubomir Secară.

Reparaţia grădiniţei “Ghiocel” a costat 400 mii de lei, bani alocaţi din Bugetul de stat şi cel al primăriei locale. În edificiu au fost efectuate reparaţii interioare, modernizat blocul alimentar, schimbat sistemul de încălzire şi iluminare. Potrivit directoarei grădiniţei, Aurica Isac, peste 100 de copii frecventează grădinţa. Preşedintele PLDM s-a familiarizat cu condiţiile create şi a discutat cu micuţii şi educatoarele.

Vlad Filat a promis că va dărui instituţiei două calculatare, un frigider pentru păstrarea produsele proaspete, va contribui la amenajarea unui teren de joacă modern, la dotarea cu mobilier a dormitoarelor şi cu cărţi a bibliotecii pentru copii. “Vreau ca micuţii să aibă condiţii moderne, în care să se poată juca, să aibă cărţi din care să înveţe şi să vină la o grădiniţă prietenoasă, unde să se simtă ca acasă. Eu niciodată nu voi înceta să spun că avem cei mai frumoşi şi cei mai deştepţi copii”, a menţionat Vlad Filat.

Ulterior, liderul PLDM, a vizitat liceul din localitate, unde recent a fost instalată cazangeria pe bază de biomasă. Vlad Filat a discutat cu profesorii mai multe subiecte ce vizează domeniul educaţiei. Este vorba despre strategia şi Codul educaţiei, care la moment se află în proces de lucru. Vlad Filat a mulţumit dascălilor pentru că au grijă să educe generaţii de tineri şi i-a îndemnat să convingă elevii să înveţe pentru cunoştinţe, nu pentru note. Preşedintele liberal democrat a răspuns solicitărilor profesorilor şi a promis că va dota sala de informatică cu mese şi calculatoare, va procura imprimantă, 3 proiectoare şi table pentru clase.

De asemenea, Vlad Filat a vizitat sala de sport din sat, care la moment se află într-o stare deplorabilă şi necesită de urgenţă reparaţii. La moment, din Bugetul de stat au fost alocaţi 250 mii de lei, iar autorităţile locale au contribuit cu 35 mii lei pentru a demara lucrările de reparaţie, însă aceşti bani nu sunt suficienţi. În context, Vlad Filat a solicitat primarului de Mărăndeni, Aurelia Guţu să depună toate demersurile necesare pentru a repara cât mai curând edificiul.

După ce a vizitat cele trei instituţii, Vlad Filat a spus că s-a convins o dată în plus că, acolo unde este dorinţă şi voinţă, pot fi realizate lucruri frumoase. Aceeaşi insistenţă şi perseverenţă urmează a fi demonstrată şi pe viitor, pentru ca oamenii din Republica Moldova, oriunde nu ar locui, să aibă condiţii moderne de trai, drumuri bune, apă potabilă de calitate, grădiniţe, şcoli.

“Educaţia rămâne a fi prioritatea numărul unu în RM. Se vor aloca şi în continuare resurse necesare pentru ca să avem un sistem educaţional performant. Avem nevoie de educaţie, care să aducă cât mai multe cunoştinţe copiilor noştri. Atunci când vom asigura acest lucru, copiii noştri cu cunoştinţele necesare nu vor avea nici un fel de concurenţă”, a punctat liderul PLDM.

La sfârşitul vizitei în Mărăndeni, liderul PLDM s-a întâlnit cu preşedinţii organizaţiilor primare de pe lângă secţiile de votare (OPSV) din satele Catrânac, Pârliţa, Hiliuţi, Iscalău, Dolţu, Bocani şi Burghelea, precum şi cu consilieri locali liberal democraţi. În cadrul acestei întâlniri, au fost discutate subiecte ce vizează construcţia de partid, situaţia politică din ţară, precum şi probleme din domeniile justiţiei, protecţiei sociale şi educaţiei.

Vlad Filat a abordat subiectul şcolilor rurale, menţionând că, în cazul în care nu sunt elevi suficienţi, nu este oportun să fie alocate surse financiare pentru întreţinerea unor instituţii în afara oricărei concurenţe. “Este mai bine să se aloce bani pentru a crea condiţii moderne într-un liceu, iar copiii să se deplaseze pentru a face lecţii cu profesori profesionişti şi în clase dotate cu mobilier nou, precum şi cu tehnică necesară. Nu este o tragedie că în fiecare localitate nu este liceu. Cu părere de rău, un procent destul de mare din elevi au note, dar mai puţine cunoştinţe. Ulterior, la facultate obţin o diplomă, dar nu sunt profesionişti în domeniul pe care îl studiază. Noi avem nevie să creăm un sistem educaţional funcţional” a spus Vlad Filat.

Au fost puse în discuţie şi relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Rusia. Vlad Filat a menţionat că Moldova trebuie să menţină relaţii de prietenii cu toate ţările, pentru că este de datoria statului să aibă grijă de cetăţenii moldoveni indiferent în ce ţară din lume se află.

Vlad Filat a îndemnat liderii locali liberal democraţii să muncească cu aceeaşi insistenţă şi să implementeze cât mai multe proiecte care vor permite ca localităţile lor să fie moderne şi atractive.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat — în vizită de lucru în oraşul Ungheni Tinerii liberal democraţi au participat în campania electorală pentru Bundestagul german