Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Cotul Morii — exemplu relevant pentru întreaga ţară

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la festivitatea de început de an şcolar şi de inaugurare a gimnaziului şi gradiniţei din localitatea Cotul-Morii, raionul Hânceşti. La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac; viceministrul Educaţiei, Igor Grosu; secretarul general-adjunct al Guvernului, Anatolie Onceanu; primarul din Cotul Morii, Lucia Guştiuc, elevi şi profesori.

Liderul PLDM a adresat sincere felicitări cu ocazia începutului noului an de studii într-o şcoală nouă elevilor, corpului didactic, dar şi tuturor locuitorilor comunei, ai căror copii vor învăţa în clase bine amenajate, spaţioase şi luminoase.

“Au trecut 3 ani de la acele inundatii fără precedent. Îmi aduc aminte cum a început totul, cum încercam să transmitem încredere unii altora. Şi iată, avem în faţă un exemplu că putem să ne unim eforturile şi să facem faţă oricărei provocari. Mulţumesc tuturor celor care au muncit şi au realizat lucruri frumoase. Acest exemplu este relevant pentru întreaga ţară, pentru că demonstrează că, prin coeziune şi muncă, putem reuşi. Vom continua în aceeaşi manieră, or avem de finalizat apeductul, biserica, infrastructura”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a apreciat faptul că, pe lângă şcoala propriu-zisă, a fost amenajat un teren de joacă, un teren de sport, în stadiu de finalizare.

“Anume aşa trebuie să arate o instituţie educaţională în fiecare localitate. Sunt mulţumit să văd copii bucuroşi, părinţi fericiti. Doresc elevilor sete de carte, să acumulaţi cât mai multe cunoştinţe, pentru a avea o viaţă frumoasa şi plină de realizări în viitor”, a mai spus Vlad Filat.

La rândul său, viceministrul educaţiei, Igor Grosu, i-a felicitat pe elevi şi profesori pentru condiţiile moderne pe care le oferă noua şcoală.

“Aveţi o şcoală extraordinară. Vă doresc să păstraţi aceasta bijuterie, pentru că aici s-a pus mult suflet. A fost un proiect fără de precedent, toată societatea s-a mobilizat. Felicit pedagogii, părinţii, elevii pentru că şcoala este sufletul satului”, a opinat Igor Grosu.

Directoarea gimnaziului, Rita Danilă, a exprimat recunoştinţă tuturor celor care au contribuit ca, în timp record, sa fie construite cele două edificii. În special, a mulţumit liderului PLDM pentru faptul că a ţinut sub control şi s-a implicat personal în finalizarea cât mai grabnică a acestui proiect.

Vlad Filat i-a făcut o surpriză directoarei gimnaziului, oferindu-i un buchet de flori cu ocazia zilei de naştere.

În semn de recunoştinţă pentru suportul oferit la construcţia satului Cotul Morii, a gimnaziului şi a grădiniţei, primarul Lucia Guştiuc, i-a inmanat lui Vlad Filat diploma de cetăţean de onoare al comunei.

“Nu poate exista o comunitate fără o şcoală. Şi această zi minunată a sosit datorită guvernului Filat. Mulţumesc pentru toate clipele petrecute alături de noi în acele momente grele”, a spus Lucia Guştiuc.

Liderul PLDM a menţionat că titlul de cetăţean de onoare al satului Cotul Morii îl obligă nu doar să menţină o comunicare permanentă cu cetăţenii de aici, dar şi să depună eforturi ca toate proiectele iniţiate să fie realizate.

De acelaşi titlu s-a învrednicit şi preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac. După ce a participat la festivitatea primului sunet, Vlad Filat a vizitat clasele din gimnaziu, sălile din gradiniţă.

La începutul noului an de studii, Vlad Filat a promis ca va dota gimnaziul cu două mese de tenis, un televizor şi seturi de carte.

În Gimnaziul de la Cotul Morii îşi vor face studiile 178 elevi, iar grădiniţa va fi frecventată de 60 copii.

În urma inundaţiilor din vara anului 2010, comuna Cotul Morii a fost totalmente acoperită de ape. Pe parcursul a 3 ani de zile au fost construite şi date în exploatare 563 de case, 25 de fântâni de mină, Centrul de sănătate, Centrul Comunitar “O Mâna Întinsă Copiilor”, şcoala şi biserica.

Vlad Filat a vizitat satele Nemţeni şi Obileni

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a vizitat sectoarele de locuit nou construite, după inundaţiile din 2010, din satele Nemţeni şi Obileni. În cadrul vizitei în raionul Hânceşti, liderul PLDM a fost însoţit de preşedintele raionului, Grigore Cobzac.

Vlad Filat a stat de vorbă cu primarul din Nemţeni, Gheorghe Filipschii şi cel din satul Obileni, Alexei Dimitriu, dar şi cu oamenii din cele doua sate. Cea mai mare problemă cu care se confruntă cele doua localităţi este aprovizionarea cu apă potabilă şi instalarea reţelelor de canalizare. Liderul PLDM a promis că în cel mai scurt timp, această problemă va fi soluţionată.

“Aprovizionarea cu apă potabilă a localităţilor este o prioritate. Vom întreprinde toate măsurile pentru ca fiecare localitate să fie aprovizionată cu apă potabilă de calitate cât mai curând. Noi toţi trebuie să învăţăm să avem încredere în forţele proprii, să muncim şi atunci vom reuşi tot ce ne-am propus. Desigur, urmează să implementăm şi multe alte proiecte ce ţin de infrastructură. Trebuie sa rămânem uniţi şi solidari”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele raionului Hâncesti, Grigore Cobzac, a menţionat că deja există un proiect ce prevede aprovizionarea cu apă potabilă şi, la anul viitor, cetăţenii vor avea apă la robinete.

“În prezent, avem elaborat un proiect cu privire la aprovizionarea cu apă a 10 localităţi, cu posibilitate de extindere până la 30, deoarece capacităţile de pompare, diametrul ţevilor şi staţiile de filtrare ne permit acest lucru”, a spus Grigore Cobzac.

După inundaţii, în satul Nemţeni au fost construite 104 case noi, iar la Obileni — 34 de case.

Vlad Filat a avut o întrevedere cu activul PLDM din satele Cioara, Boghiceni şi Cărpineni

În cadrul vizitei efectuate în raionul Hânceşti, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut întrevederi cu activul de partid din satele Cioara, Boghiceni şi Cărpineni. La întâlniri au participat preşedinţii organizaţiilor primare de pe lângă secţiile de votare (OPSV), consilierii raionali, orăşeneşti şi locali, funcţionari.

În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte ce vizează construcţia de partid, reformele în educaţie, sănătate, justiţie, agricultură, administraţia publică.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a mulţumit membrilor de partid pentru munca efectuată întru realizarea promisiunilor făcute în campania electorală.

Liderul PLDM a asigurat activul de partid din raion că toate proiectele demarate în Hânceşti vor fie finalizate, iar în viitorul apropiat va începe construcţia drumului Leuşeni-Hânceşti, precum şi alte proiecte de infrastructură.

La rândul său, preşedintele OT Hânceşti a PLDM, preşedintele raionului, Grigore Cobzac, a spus că echipa teritorială liberal-democrată este una unită şi consolidată şi depune toate eforturile pentru ca angajamentele asumate să fie realizate.

“Suntem responsabili şi în timpul rămas până la alegeri vom veni în fata cetăţenilor cu realizări concrete. Vom repara drumurile, vom construi şcoli şi grădiniţe, reţele de aprovizionare cu apă şi de canalizare, care vor face din satele noastre — localităţi moderne şi bine amenajate”, a spus Grigore Cobzac.

În particular, Grigore Cobzac a amintit proiectele finalizate sau în fază de implementare.

“În satul Danco sunt în plină desfăşurare lucrările de construcţie a unei scoli asemănătoare cu cea din Cotul Morii, inaugurată oficial astăzi, în prima zi de şcoală. În satele Ivanovca şi Leuseni preconizăm construcţia unor cazangerii pe bază de biomasă. Am identificat sursele pentru termoizolarea şi schimbarea ferestrelor în trei licee din raion. De asemenea, am încheiat construcţia a 5 şcoli primare”, a spus Grigore Cobzac.

În acelaşi timp, pentru anii 2013–2015 este preconizată demararea unor proiecte de amploare cum ar fi: renovarea palatului Manuc Bey, a beciurilor medievale din s. Lăpuşna, construcţia câtorva apeducte, etc. În total, din 2009, în raionul Hânceşti au fost efectuate investiţii în valoare de 246 milioane lei.

Sursa: www.pldm.md

Valeriu Streleţ: Republica Moldova are nevoie de tineri dotaţi Copii defavorizaţi din Ungheni au primit cadouri la început de an