Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, în şedinţa de plen din 17 octombrie

|versiune pentru tipar||
PLDM / 17 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimate domnule Prim-ministru, stimaţi miniştri, stimaţi deputaţi

Este adevărat că moţiunea de cenzură constituie un instrument democratic de exprimare a voinţei în plenul Parlamentului, dar care poate fi aplicată dacă întruneşte condiţiile necesare. Dar astăzi asistăm la o moţiune iniţiată doar de dragul unor efecte mediatice ieftine, este o moţiune cusută cu aţă albă şi în acest context merită a fi invocată experienţa guvernării comuniste când opoziţia democratică, înţelegând că ar o zadarnică pierdere de timp, nu a iniţiat nicio moţiune de cenzură din 2001 până în 2009. Avem şi alte paradoxuri în această situaţie când reprezentanţii unei guvernări care au înregistrat nişte “performanţe” de-a lungul a opt ani cer demisia unei guvernări care au reuşit în scurt timp să obţină unele rezultate pe care le voi menţiona.

Din anul 2001 până în 2009 am avut o evoluţie spectaculoasă a preţului pentru gaz, de la 62,5$ / m3 s-a ajuns la 380$ /m3 în 2009, benzina era 2 lei şi s-a majorat costul ei la 13 lei, energia electrică costa 0,01$ şi a crescut la 0,05$/kwh. PIB- ul în 2001 era comparabil cu cel din câteva state din regiune, în 2009 am rămas cei mai săraci din Europa, dar probabil şi din alte regiuni, avem ţări vecine cu un PIB mai mare de 2 ori decât al nostru. De asemenea un record atins este exodul masiv al populaţiei, am avut în 2001 circa 100 mii de cetăţeni care au emigrat şi în 2009 s-a ajuns la 800 mii. Şi acum tovarăşii comunişti se lamentează că avem satele pustii, da, sunt pustii pentru că le-aţi pustiit voi. Asta este o problemă şi trebuie să adoptăm infrastructura la realitatea demografică. Am avut o politica externă incompetentă, incoerentă şi lipsă de profesionism, care a dus Republica Moldova la o izolare internaţională cvasitotală în 2009. Am avut o aşa-zisa libertate de expresie liberă, care era total suprimată, cu un singur post de televiziune liber asupra căruia plana permanent pericolul de retragere a licenţei, opoziţia politică nu apărea la televiziunea publică cu anii. Am avut drepturile şi libertăţile fundamentale suprimate, reprezentanţii opoziţiei şi ai societăţii civile fiind deseori arestaţi chiar şi pentru depunere de flori la monumente în anumite situaţii. Am avut un mediu de afaceri monopolizat cu practici frecvente de preluare a afacerii, o educaţie şi o sănătate în continuă degradare, fără a ţine cont de necesităţile stringente de reformare a acestor domenii. Justiţia şi poliţia au fost transformate în instrumente de buzunar, docile şi profund corupte, dar şi cu abordări selective, folosite pentru a urmă şi persecuta opoziţia. Nu mai vorbim de infrastructura ce a fost total distrusă.

Şi iată acea guvernare cere acum demisia unei guvernări care a iniţiat o serie de procese, actuala guvernare a continuat eforturile Guvernelor AIE 1 şi AIE2. A deschis o perspectivă europeană certă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi a declanşat procesul de reconstrucţie a ţării prin ample lucrări de infrastructură. A redresat situaţia economică , un simplu indicator este creşterea acumulărilor la bugetul de stat cu 50 la sută, din 2009 până în prezent. A iniţiat importante reforme în educaţie , sănătate, justiţie, poliţie, agricultură, în sfera socială, a creat condiţii pentru o veritabilă libertate de expresie şi de manifestare pentru un autentic pluralism de opinii.

Aşadar avem o concluzie destul de simplă, moţiunea de astăzi are menirea de a continua un proces pe care noi consider că l-am epuizat în dezbaterile pe care le-au solicitat domnii din opoziţie privind BEM şi Aeroportul. Şi deoarece consultanţii interni şi externi au spus că tema trebuie să continuată, s-a iniţiat această moţiune de cenzură. Dar noi avem nevoie de continuitatea proceselor iniţiate de Guvernul Leancă, avem nevoie de roadele reformelor pentru asigurarea unei vieţi mai bune a cetăţenilor.

De aceea mesajul meu către Guvernul CPE, către Prim-ministru şi întregul cabinet de miniştri este să fiţi fermi activitatea dumneavoastră şi perseverenţi în implementarea Programului de guvernare a CPE şi aduceţi schimbarea în bine pentru oamenii noştri. Dacă uneori sunteţi scuipaţi în spate să ştiţi că asta înseamnă că sunteţi primii şi conduceţi un proces înaintea celorlalţi.

Şi apelul către cei care au iniţiat moţiunea de astăzi este că nu trebuie să semănaţi vânt că veţi culege furtună,stimaţi opozanţi comunişti! Nu încercaţi să sfidaţi legea şi să aduceţi o stare de haos în societate, nu încercaţi să furaţi din nou şansa oamenilor la un trai mai bun şi un viitor demn. Nu veţi reuşi!

Sursa: www.pldm.md

Discursul Prim-ministrului Iurie Leancă în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului Instruire continuă pentru femeile liberal-democrate