Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul ţinut de Liliana Palihovici în plenul Parlamentului, la 22 octombrie

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 octombrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi membri ai Parlamentului,

Apreciez oportunitatea pe care o am astăzi să adresez acest mesaj parlamentului, prin care vreau unora sa le aduc mulţumire, iar pentru alţii sa lansez un apel.

Vreau sa mulţumesc reprezentanţilor Guvernului RM, care din 2009 şi până în prezent au întreprins acţiuni continue pentru ca relaţiile dintre cele doua maluri ale Nistrului să se schimbe în bine. Cetăţenii acestei tari, indiferent pe ce mal al Nistrului trăiesc, trebuie să se simtă mândri că sunt cetăţeni şi deţin paşaportul Republicii Moldova.

Vreau sa apreciez astăzi abordarea umană şi constructivă a Guvernelor RM de la 2009 încoace, în dialogul pe subiectul transnistrean. Spre exemplu, din 2010, avem în bugetul de stat un fond pentru reintegrarea ţării, din care s-au alocat trei ani la rând câte 10 mln lei, iar în 2013 — 15 mln lei pentru proiecte de infrastructură şi proiecte sociale pentru comunităţile de pe ambele maluri ale Nistrului.

În total, 40 de proiecte au fost implementate în 3 ani. Anul acesta, Guvernul a reuşit să atragă 13.1 mln euro pentru proiecte în această regiune a Republicii Moldova. Pentru comparaţie, în perioada 2001–2009, în acest scop s-au alocat zero lei.

Accentuez, din anul 2012, şi-a reluat activitatea Grupul de lucru privind problemele de combatere a criminalităţii, care prin întâlniri permanente cu Grupul structurilor corespunzătoare din Transnistria stabileşte aspectele de colaborare, reieşind din cadrul legal existent, în vederea descoperirii infracţiunilor, reţinerii infractorilor şi asigurării drepturilor cetăţenilor pe ambele maluri ale Nistrului.

S-a investit în condiţiile de trai şi muncă ale poliţiştilor care activează în zona de conflict.

Aduc azi mulţumiri Guvernului şi pentru că a pornit activitatea grupurilor de lucru pe domeniile sectoriale: agricultura, transport, comunicaţii, educaţie. Pentru că a luat atitudine faţă de problemele copiilor, care învaţă în şcolile cu predare în limba româna din regiunea transnistreană.

Doamnelor şi domnilor autori ai moţiunii de cenzură!

Vă întreb: câţi dintre Dumneavoastră, când va aflaţi la guvernare, aţi vizitat vreo şcoală din partea stânga a Nistrului?

Răspunsul vi-l dau profesorii noştri de acolo: niciodată nu aţi fost şi nu aţi mişcat un deget pentru a schimba cât de cât situaţia lor. Am vizitat aceste şcoli şi vă spun că acolo am văzut mult mai mult respect şi dragoste faţă de R. Moldova şi simbolistica ei, decât la autorii moţiunii, care se simt perfect sub flamura altor drapele şi nu a Tricolorului RM. Cum atunci îndrăzniţi să vorbiţi în moţiunea Dumneavoastră despre trădare de Patrie?

Ce ştiţi Dvs despre dragostea de ţară şi interes naţional, atunci când unul dintre membrii fracţiunii comuniştilor merge la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei şi votează împotriva intereselor statului Republica Moldova, împotriva voinţei cetăţeanului, care nu din auzite ştie ce înseamnă adevărata dragoste de ţara.

Stimaţi autori ai moţiunii!

Noi, cei din Coaliţia de guvernare, cu adevărat apreciem îngrijorările Dumneavoastră faţă de problemele cu care se confruntă RM, dar nu avem certitudinea că aceasta îngrijorare nu este una teatrală. Totodată, noi venim cu o adresare urgentă către Dvs — nu tergiversaţi avansarea Republicii Moldova pe calea dezvoltării democratice. Prin susţinerea procesului de democratizare, voi ajutaţi cetăţenii, si foarte important vă ajutaţi pe Dvs, care aveţi mult de învăţat despre democraţie.

Stimaţi colegi deputaţi,

Cum aşi putea astăzi să nu mulţumesc Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite, OSCE şi altor organizaţii internaţionale, care au susţinut eforturile Republicii Moldova de a reîncepe negocierile pentru reintegrarea RM?

Stimaţi autori ai moţiunii,

În mod deosebit, ţin să accentuez că chiar dacă veţi continua să veniţi in fiecare zi cu MOŢIUNI de cenzură pe subiecte pe care aţi acţionat în perioada 2001–2009 cu impotenţă, noi nu ne vom opri din calea noastră de reformare a RM, vom face tot posibilul ca justiţia să-şi recapete credibilitatea, autorităţile locale să-şi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu legislaţia, instituţiile de învăţământ să se ridice la nivelul celor mai prestigioase şcoli europene, iar R. Moldova să se dezvolte ca un stat integru.

Republica Moldova este un stat unitar, democratic, deci toate acţiunile noastre pornesc de la acest adevăr.

Nu vă daţi în spectacol, stimaţi colegi comunişti, nu compromiteţi statutul de legiuitor, aşa cum un deputat nu poate să-i dorească rău statului, fie el din coaliţie sau din opoziţie.

Vă îndemn să ne conjugăm eforturile şi să demonstrăm că Republica Moldova are adevăraţi oameni de stat, care gândesc şi acţionează, în exclusivitate, în interesul cetăţeanului.

Astăzi a acţiona în interesul RM înseamnă sa RESPINGEM această moţiune.

Sursa: www.pldm.md

Discursul Prim-ministrului Iurie Leancă în şedinţa Parlamentului din 22 octombrie 2013 Vlad Filat — în vizită de lucru în raionul Basarabeasca