Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Drumurile comunale vor fi reparate din Fondul naţional rutier

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputatul PLDM, Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, a prezentat Legislativului o iniţiativă de modificare a legislaţiei cu privire la Fondul naţional rutier pentru a face posibile investiţiile în reparaţia şi întreţinerea drumurilor comunale şi a străzilor de care sunt responsabile administraţiile publice locale.

“Pledăm pentru această modificare, deoarece timp de 17 ani, de când a fost creat Fondul naţional rutier, nu a fost posibilă alocarea de bani şi pentru drumurile comunitare”, a afirmat Liliana Palihovici în cadrul şedinţei legislativului care a examinat şi votat în prima lectură proiectul de Lege nr. 417 din 25 octombrie 2013 pentru modificarea unor acte legislative.

“Optimizarea instituţiilor educaţionale necesita investiţii urgente în drumurile comunitare şi locale şi nu acceptăm argumentul celor care afirmă că fonduri ar putea fi distribuite după culoarea politică a primarilor. Noi nu împărţim satele şi cetăţenii după culoare politică. Noi trebuie să investim în servicii mai bune pentru cetăţeni în toate satele noastre, iar acesta este un proiect care oferă soluţia potrivită pentru drumuri nereparate zeci de ani”, a pledat Liliana Palihovici.

Necesitatea operării acestor modificări a fost determinată de faptul că legislaţia în vigoare nu prevede un mecanism de finanţare viabil a acestor tipuri de drumuri. Aproximativ 68 la sută din lungimea totală a drumurilor din ţară, sau 6866 km, sunt drumuri locale, comunale şi străzi, iar întreţinerea lor este pusă în sarcina autorităţilor locale. Potrivit Legii fondului rutier, până acum a fost asigurată finanţarea din fond doar pentru drumurile locale, în timp ce străzile şi drumurile comunale rămân totalmente pe seama finanţării administraţiei publice locale.

Iniţiativa a fost susţinută de deputaţii PLDM, Valeriu Streleţ, Tudor Deliu şi Anatolie Dimitriu.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a participat la deschiderea Secţiei chirurgie endovasculară a SCR Liderul PLDM a avut o întrevedere cu Qimiao Fan, directorul de ţară al Băncii Mondiale