Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Prin muncă consolidată, Moldova se va dezvolta şi va prospera

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Aflat în vizită de lucru în raionul Hânceşti, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a deplasat în satul Pereni şi comuna Paşcani, unde s-a familiarizat cu mai multe proiecte implementate, precum şi s-a întâlnit cu membrii de partid din raion. Pe parcursul vizitei sale, Vlad Filat a fost însoţit de preşedintele Organizaţiei Teritoriale Hânceşti a PLDM, Grigore Cobzac, şi deputatul PLDM, Simion Nae-Pleşca.

În satul Pereni din raionul Hânceşti, Vlad Filat a discutat cu membrii organizaţiilor primare din satele Pereni, Păşcani, Secărenii Noi şi Corneşti despre situaţia politică din Republica Moldova, fiind abordate şi subiecte ce vizează reformele din domeniul agriculturii, sănătăţii, asistenţei sociale.

Vlad Filat a mulţumit membrilor de partid pentru munca depusă în modernizarea localităţilor şi a promis că va susţine toate demersurile pentru ca localităţile din raionul Hânceşti, dar şi din toată ţara, să prospere.

“Rezultatele obţinute merită efortul nostru comun şi vreau să vă mulţumesc pentru sprijinul acordat. Noi am implementat foarte multe proiecte benefice pentru cetăţenii din localităţile raionului Hânceşti. Rezultatele sunt vizibile atunci când îţi propui obiective şi munceşti în acest scop. Am reuşit să realizăm ceea ce ne-am propus, datorită faptului că am fost uniţi la nivel local, raional şi central. În continuare, trebuie să vă organizaţi, să atrageţi investitori şi cât mai multe proiecte benefice pentru satele în care locuiţi. Aveţi încredere că Republica Moldova are un viitor mai bun şi mai frumos în Uniunea Europeană. Prin muncă consolidată ţara va progresa, Republica Moldova se va dezvolta şi va prospera”, a spus Vlad Filat.

La sfârşitul şedinţei, liderul PLDM a înmânat carnete membrilor de partid.

Vlad Filat a vizitat şi şcoala şi grădiniţa din Pereni, a stat de vorbă cu elevii şi profesorii şi a promis calculatoare pentru cele două instituţii.

Ulterior, Vlad Filat s-a deplasat în comuna Paşcani, unde s-a familiarizat cu procesul de renovare a Casei de cultură, sugerând primarului, Nicolae Andronic, ca aceasta ar trebui să fie multifuncţională.

“Pentru o comună este foarte important să existe o Casă de cultură, unde oamenii să poată veni la un concert, la o adunare. Ar fi foarte bine să nu fie instalate scaune fixate de podea, ci să fie amenajată sala în aşa mod, încât să se poată desfăşura o conferinţă, un seminar, o serbare”, a spus Vlad Filat.

Tot, astăzi, preşedintele PLDM a vizitat Oficiul medicilor de familie recent renovat.

La sfârşitul vizitei de lucru în raionul Hânceşti, Vlad Filat s-a declarat satisfăcut de proiectele implementate.

Vlad Filat a participat la deschiderea Centrului de sănătate din satul Lăpuşna

Pe data de 19 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la darea în exploatare a Centrului de sănătate din satul Lăpuşna, raionul Hânceşti. La deschiderea oficială au mai fost prezenţi viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, deputaţii: Simion Plesca şi Ion Ionas, preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, directorul Centrului de sănătate, Ludmila Andronic, cetăţenii care vor beneficia de serviciile instituţiei. La ceremonia de inaugurare, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a evidenţiat importanţa deschiderii acestui centru, de rând cu alte 77 inaugurate.

“Este încă un pas făcut pe calea creării unui sistem de ocrotire a sănătăţii performant. Este instituţie modernă, dotată cu echipamentul necesar, cu medici calificaţi care sa sigure servicii medicale de calitate”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM a făcut o comparaţie între edificiul veci şi cel nou, dat azi în exploatare.

“Aici avem o investiţie modernă, aceasta este Europa unde mergem. De partea cealaltă este fostul spital, o reminiscenţă a ceea ce am avut în trecut. Se vede cu ochiul liber că trebuie să mergem înainte, spre Europa, si nu înapoi, spre comunism”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM i-a asigurat pe lăpuşneni că, pe viitor, vor fi duse la bun sfârşit proiectele de asigurare cu apă potabilă, de construcţie a drumurilor şi a bisericii din sat.

“Îmi doresc ca satul nostru, ca şi toate celelalte localităţi, să fie unul de perspectivă, dar să aibă şi prezent. Vreau să vă asigur că pas cu pas, prin munca si efort comun, prin activitate solidară vom rezolva toate problemele. Să aveţi încredere că vom reuşi”, a spus Vlad Filat.

Viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a precizat că de serviciile centrului vor beneficia locuitorii a 8 sate şi i-a îndemnat să vină la medici nu atunci când suferă.

“Sa nu veniţi la Centrul de sănătate doar atunci când sunteţi bolnavi. Să veniţi cât sunteţi sănătoşi, pentru că este foarte uşor de prevenit o boală complicată şi mult mai greu este de tratat”, a spus Grama.

Preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, a amintit că, până la sfârşitul mandatului, administraţia publică locală şi-a propus să repare toate centrele şi oficiile medicilor de familie, să implementeze proiecte de infrastructură, să investească in educaţie, cultură — domenii care au fost declarate prioritare.

Directorul Centrului de Sănătate, Ludmila Andronic, şi-a exprimat marea bucurie, dar şi mândrie că medicii din Lăpuşna vor activa într-o instituţie nouă, dotată cu utilaj modern.

“Cu darea în exploatare a noului edificiu ne vom strădui să îmbunătăţim calitatea serviciilor medicale, să asigurăm accesibilitatea populaţiei la aceste servicii. În acelaşi timp, ne vom ocupa mai mult de profilaxia maladiilor”, a spus Andronic.

Primarul satului Lăpuşna, Gheorghe Chirilă, a ţinut să menţioneze că Centrul de sănătate a fost construit în timp record, în mai puţin de un an, şi a costat peste 2 mln lei, bani alocaţi de Banca Mondială în cadrul proiectului “Servicii de sănătate şi asistenţă socială”.

Instituţia va deservi peste 10 mii de locuitori. În cadrul Centrului de sănătate activează 2 medici de familie şi 6 asistente medicale.

Profitând de prezenţa sa în satul de baştină, Vlad Filat a vizitat Liceul Teoretic “Lăpuşna”, unde se desfăşoară la moment lucrări exterioare de izolare termică a clădirii, şi a donat 28 de computere pentru sălile de informatică.

“Am venit cu această donaţie pentru că este foarte important ca elevii să aibă acces la tehologiile informaţionale şi sper foarte mult că aceste calculatoare ii vor ajuta. În plus, copiii de la sate trebuie să studieze în aceleaşi condiţii ca şi cei de la oraş şi să nu aibă bariere de comunicare”, a spus Vlad Filat.

Ulterior, liderul PLDM a vizitat şi grădiniţa din localitate, frecventată de 163 de copii, unde a inspectat mersul lucrărilor de pavare a teritoriului.

Sursa: www.pldm.md

A fost lansat Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană Vlad Filat a fost gazda primului Forum pe Facebook din R. Moldova