Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Mesajul Lilianei Palihovici, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Violenţa împotriva femeilor este întâi de toate — înainte de a fi o problemă sau o epidemie — un lucru inacceptabil. Deci, nu trebuie să existe nici un fel de scuze pentru violenţa aplicată de către bărbaţi împotriva femeilor şi fetelor. Şi aş vrea să cădem cu toţii de acord asupra acestui fapt.

În lume şi în Moldova este marcată astăzi Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor. Iar prevenirea şi combaterea fenomenului sunt responsabilitatea nu doar a activiştilor pentru drepturile femeii, ci mai ales a autorităţilor — centrale şi locale.

Am spus şi cu alte ocazii că Moldova are o legislaţie bună în domeniu, apreciată pe plan european şi internaţional ca fiind chiar excelentă. Iar din anul 2010 dispunem şi de un mecanism de implementare a acesteia. Suntem una dintre puţinele ţări din regiune în care violenţa împotriva femeii este calificată drept infracţiune şi dispunem de un cadru cuprinzător pentru un răspuns multi-sectorial.

Trebuie însă să mergem mai departe şi să eliminăm violenţa aplicată asupra femeilor atât din viaţa cotidiană, cât şi din mentalitatea oamenilor.

În Republica Moldova sunt organizate acum mai multe acţiuni de conştientizare a fenomenului violenţei împotriva femeii, desfăşurate cu genericul celor “16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” şi salut implicarea primarilor din ţară în aceste activităţi.

Mi-aşi dori mult ca aceste 16 zile să ne apropie foarte mult de ziua în care despre violenţa împotriva femeilor să vorbim la trecut.

Sursa: www.pldm.md

În raionul Cahul a fost constituită Asociaţia Teritorială a Uniunii Ofiţerilor în Rezervă “STEJARUL” Încă un primar PLDM