Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la deschiderea Departamentului Medicină Nucleară

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 decembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 6 decembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la deschiderea Departamentului Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR), proiect realizat cu suportul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). În cadrul acestui proiect, a fost reconstruită secţia medicină nucleară şi s-a asigurat dotarea cu echipament radio-imagistic hibrid ultra-performant. La deschiderea oficială a fost prezent ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, dar şi cadre medicale. Vlad Filat a vizitat secţia renovată şi a spus ca este încântat de condiţiile create şi echipamentul cu care este dotată. “Această secţie este absolut necesară pentru a spori capacitatea de diagnostic în situaţii foarte complicate în care se află unii pacienţi. Este o investiţie care vine să reprezinte sistemul integrat de servicii în medicină şi oferă încă un exemplu că suntem pe calea cea dreaptă în reformarea sistemului de ocrotire a sănătăţii. Acest echipament va permite diagnosticarea cu mare precizie în cazul unor boli grave pentru a interveni prompt şi a salva viaţa pacienţilor”, a spus Vlad Filat.

Şeful secţiei medicina nucleară, Valeriu Pripa, a informat că secţia va asigura proceduri intervenţionale vasculare diagnostice şi curative necesare pacienţilor şi bolnavilor de cancer, cu tumori metastazice şi alte maladii severe.

Directorul SCR, Serghei Popa, a precizat că tomografia cu emisie pozitronică (PET), efectuată cu echipamentul radio-imagistic hibrid, va permite medicilor să identifice exact sursa cancerului. Cu ajutorul acestor metode vor putea fi vizualizate procesele metabolice la nivel de celule, astfel fiind diagnosticat cancerul în stadiu incipient, chiar şi tumorile de câţiva milimetri.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a menţionat că bugetul total al proiectului este de 845 000 de Euro, ceea ce a acoperit dotarea Departamentului Medicină Atomică cu echipament de laborator, iar reconstrucţia secţiei a costat 3,2 mln lei.

În Departamentul Medicină Nucleară vor activa specialişti, care au urmat un curs de stagiere de cinci luni în oraşul Brescia din Italia.

USMF “Nicolae Testemiţeanu” are calculatoare noi

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmaceutică “NicolaeTestemiţeanu” a intrat azi în posesia a 40 de calculatoare noi, care fac parte din echipamentul pentru dotarea căminelor studenţeşti şi sălilor de informatică din instituţiile preuniversitare, în valoare de 17,2 mil. lei, donat de guvernul chinez. La inaugurarea sălii de calculatoare a fost prezent preşedintele PLDM, Vlad Filat, ministrulSănătăţii, Andrei Usatâi, rectorul USMF, Ion Ababii, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Chinei în Republica Moldova, Tong Mingtao.

Rectorul USMF, Ion Ababii, a mulţumit preşedintelui PLDM pentru faptul că a iniţiat şi susţinut proiectul ce prevede asigurarea cu calculatoare a instituţiilor şcolare şi universitare şi a exprimat gratitudine ambasadorului chinez pentru suportul financiar oferit. Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus ca Republica Moldova a avut sprijin constant din partea poporului chinez şi a menţionat că dotarea cu calculatoare a USMF este încă un gest de mare prietenie din partea Chinei.

“Este o donaţie subtantiala ce vizează sistemul educational din Republica Moldova. Este doar un început, trebuie sa facem un efort consolidat la nivel de ţară şi să asigurăm oamenilor o viaţă mai buna” a spus Vlad Filat. Dupa inaugurarea sălii de calculatoare, Vlad Filat s-a întâlnit cu un grup de profesori şi studenţi de la USMF, cu care a discutat subiecte ce ţin de reforma în sistemul medical şi educaţional, precum şi despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. La fel, cu îndemnul de a acumula cunoştinţe temeinice, Vlad Filat a donat o tabla interactivă studenţilor. “Pregătirea unor specialişti calificaţi în domeniul medicinei foarte importantă. Contăm pe voi, viitori medici, atunci când facem investiţii în sistemul de educaţie şi cel de sănătate. De pregătirea voastră profesionistă depinde viaţa şi sănătatea oamenilor”, a spus Vlad Filat. Liderul PLDM le-a vorbit studenţilor şi despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, asigurându-i că acesta este un obiectiv real, care poate fi realizat prin multă muncă şi efort consolidat în promovarea reformelor.

La USMF studiază peste cinci mii de studenţi.

Sursa: www.pldm.md

Liderul PLDM, Vlad Filat a participat la lansarea apeductului din Cărpineni Liderii organizaţiilor europene de tineret au semnat Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană