Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

O iniţiativă legislativă pentru a asigura audierea martorului minor în condiţii prietenoase copilului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 decembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

O iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Codului de procedura penală al Republicii Moldova pentru a asigura audierea martorului minor în condiţii prietenoase copilului a fost înregistrată la secretariatul Parlamentului.

Iniţiativa legislativă promovată de către vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, şi de alţi deputaţi va “reduce riscul revictimizării şi corespunde convenţiilor internaţionale la care Republica Moldova este parte”, se arată în Notă informativă la proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Codului de procedura penală al Republicii Moldova nr. 122-XV din 14 martie 2003.

Una dintre principalele modificări propuse vizează faptul că “audierea martorului minor cu vârsta de până la 14 ani în cauzele penale privind infracţiunile cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violenţa în familie în condiţiile art. 109 alin. (5) se va efectua de către judecătorul de instrucţie în spaţii special amenajate, dotate cu mijloace de înregistrare audio-video, prin intermediul unui intervievator care este o persoană special instruită pentru această sarcină. Audierea minorului se va efectua în termeni restrânşi”.

Modificările şi completările propuse sunt conforme prevederilor Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale si a abuzurilor sexuale, adoptată la Lanzarote la 25 octombrie 2007 şi ratificată de Republica Moldova la 19 decembrie 2011, care stipulează că fiecare ţară parte urmează să ia măsurile legislative necesare în scopul asigurării desfăşurării procesului penale în interesul superior al copilului si cu respectarea drepturilor acestuia.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat a participat la deschiderea grădiniţelor renovate din satele Ratuş şi Ţânţăreni Primarul de Criuleni şi trei consilieri raionali au aderat la PLDM