Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Apel adresat delegaţiilor naţionale la APCE

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 ianuarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Liliana Palihovici a adresat un apel către delegaţiile naţionale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru sprijin şi solidaritate cu elevii, părinţii şi profesorii şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană a ţării. În apel se spune:

În calitate de cetăţean al Republicii Moldova, precum şi de membru al Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, mă simt obligată să vă aduc la cunoştinţă o situaţie îngrijorătoare. De mai bine de două decenii se încearcă separarea regiunii transnistrene de Republica Moldova. Această situaţie nu este nouă. Noutatea, însă, constă în tendinţa îngrijorătoare a autorităţilor separatiste transnistrene de a fi din ce în ce mai puţin cooperante în cadrul negocierilor de soluţionare paşnică a diferendului.

Liderii regiunii separatiste poartă această luptă din considerente politice, însă afectaţi sunt cetăţenii, în special, copiii care locuiesc în regiunea transnistreană a ţării. Aceşti copii nu au acces la drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la educaţie de calitate.

În prezent, părinţii vorbitori de română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt îngrijoraţi pentru viitorul copiilor lor din simplul motiv că le permit acestora să studieze în baza grafiei latine — lucru care le-ar putea oferi noi oportunităţi şi perspective pentru viitor.

Cele 8 şcoli moldoveneşti cu predare în limba română din regiunea transnistreană, în care studiază aproximativ 2000 de elevi, sunt supuse unor presiuni fără precedent în ultimele săptămâni. Aceste presiuni sunt, în primul rând, de natură tarifară, orientate în exclusivitate asupra şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine în ultimii doi ani, în timp ce faţă de celelalte şcoli din regiune se aplică tarife preferenţiale pentru utilităţi.

Pentru Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol plata lunară pentru arendă a fost majorată de la 1 ianuarie 2013 de 1,5 ori în comparaţie cu anul 2012.

De asemenea, au fost atestate solicitări către cadrele didactice de a achita 15% “impozit pe venit”, care, de fapt, înseamnă o dublă impozitare. Potrivit personalului şcolii, neachitarea aşa-zisului “impozit pe venit” ar putea determina măsuri de urmărire penală aplicate cadrelor didactice de către autorităţile separatiste din regiunea transnistreană.

Guvernul Republicii Moldova a atras în repetate rânduri atenţia administraţiei separatiste de la Tiraspol asupra caracterului inadmisibil al întreprinderii acţiunilor unilaterale împotriva şcolilor moldoveneşti, a personalului didactic, a elevilor sau părinţilor lor. Acest lucru nu este altceva decât o luptă deliberată împotriva acestor copii, iar Consiliul Europei, delegaţiile naţionale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei — care este conştiinţa Europei, ar trebui să ia atitudine de condamnare a unor astfel de acţiuni şi să-şi exprime solidaritatea cu aceşti copii ale căror drepturi la educaţie de calitate sunt încălcate.

În acest sens, aş dori să reamintesc rolul important pe care îl are Misiunea OSCE în Moldova şi să reiterez că nu trebuie să existe limitări unilaterale şi nejustificate ale accesului sau activităţilor desfăşurate de către misiune în regiunea transnistreană, în conformitate cu mandatul său internaţional.

În noiembrie anul trecut, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană — şi cu voia lui Dumnezeu şi munca noastră, vom semna acordul în acest an. Republica Moldova se mişcă înainte spre Europa şi spre un viitor mai bun. Dar, în timp ce Moldova înregistrează progrese, familiile şi copiii care locuiesc în regiunea transnistreană a ţării rămân în urmă şi nu pot beneficia de această evoluţie pozitivă.

Sigur, lucrurile sunt departe de a fi perfecte în Republica Moldova. Avem un drum lung în faţa noastră, pavat cu provocări; corupţia şi sărăcia sunt încă fenomene semnificative. Însă, ţara noastră a evoluat mult. Economia se dezvoltă; creşte rata exporturilor; reformăm sistemul de învăţământ, astfel încât copiii noştri să beneficieze de o educaţie mai bună. Este de neconceput că, în timp ce noi mergem înainte, familiile şi copiii din regiunea transnistreană a ţării sunt lăsaţi în urmă.

Îndemn delegaţiile naţionale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să ne ajute să oferim concetăţenilor noştri din regiunea transnistreană speranţă pentru un viitor mai bun.

Cu sprijinul Dumneavoastră, am putea oferi la începutul acestui nou an mai multă speranţă familiilor şi copiilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Sursa: www.pldm.md

Liliana Palihovici — în dialog cu Secretarul General al Consiliului Europei Liliana Palihovici: Avem nevoie de dialog şi acţiuni pentru eliminarea violenţei din şcoli