Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liliana Palihovici: Avem nevoie de dialog şi acţiuni pentru eliminarea violenţei din şcoli

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 ianuarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La data de 30 ianuarie se sărbătoreşte Ziua Nonviolenţei în Şcoală. Cu această ocazie, vicepreşedinta Parlamentului republicii Moldova, Liliana Palihovici, a adresat un mesaj în care se spune:

Copiii şi adolescenţii se află mai mult timp la şcoală decât acasă. Şi recunoaştem asta ca părinţi, ca adulţi, ca profesionişti. Iată de ce siguranţa şi confortul lor acolo este una dintre grijile noastre permanente.

Există în fiecare an o zi în care această preocupare este inclusă în calendar — Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoală, însă mesajul acestei zile trebuie să dureze pe tot parcursul anului şi în fiecare instituţie de învăţământ.

Avem nevoie de şcoli în care copiii şi tinerii să interacţioneze cu semenii lor într-un mod pozitiv, fără violenţă verbală, fizică, emoţională, care se exprimă, de obicei, în cuvinte şi gesturi nepotrivite, care înjosesc pe alţii. Este necesar ca libertatea de exprimare a unora să nu afecteze dreptul la siguranţă corporală şi psihologică a altora.

Avem nevoie de şcoli în care profesorii, corpul didactic în întregime să comunice cu elevii într-un cadru lipsit de violenţă, plin de înţelegere reciprocă în care fiecare ţine cont de nevoile proprii şi de nevoile celuilalt.

Ar putea să pară îndepărtate vremurile în care, prin efort comun, vom putea asigura toate acestea, însă am realizat deja câţiva paşi necesari. Am reuşit să interzicem, pa cale legislativă, accesul în sistemul de învăţământ al persoanelor cu antecedente penale. Am adus la Chişinău, în cadrul unor evenimente internaţionale, lideri de opinie şi experţi care să ne ajute să găsim soluţii la fenomenul violenţei împotriva copiilor, inclusiv în şcoli.

Avem nevoie în continuare de dialog şi acţiuni, astfel încât cuvintele şi exemplele bune să devină mai puternice decât vorbele urâte, palma sau pumnul. Această abordare va fi benefică atât pentru dezvoltarea personală a copiilor, cât şi pentru progresul ţării.

Sursa: www.pldm.md

Apel adresat delegaţiilor naţionale la APCE Liliana Palihovici s-a întâlnit cu noul preşedinte al APCE