Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM la deschiderea sesiunii parlamentare de primăvară-vară 2014

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 februarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimate Dle Preşedinte al Republicii Moldova, stimate Dle Preşedinte al Parlamentului, stimate Dle Prim Ministru, dragi colegi deputaţi, stimaţi membri ai Guvernului, doamnelor şi domnilor!

Nu poate fi pus la îndoială faptul că actuala sesiune parlamentară ar putea fi şi, cel mai probabil, va fi cea mai importantă din toate sesiunile din actuala legislatură, determinantă pentru prezentul şi viitorul democratic, civilizat, prosper şi european al ţării noastre.

În această sesiune Fracţiunea parlamentară a PLDM îşi propune câteva obiective majore:

Integrarea europeană a fost, este şi va rămâne prioritatea de bază a partidului nostru şi a ţării noastre. Parafarea acordurilor la Vilnius a fost un pas important înainte pentru Moldova, dar mai sunt încă multe de făcut. În Parlament, vom promova toate proiectele de legi care ţin de agenda noastră europeană, vom organiza mai multe audieri pentru a ne asigura că toate aspectele ce ţin de Acordul de Asociere şi viitorul nostru European sunt explicate şi înţelese de publicul larg. Vom depune toate eforturile ca acest proces să culmineze cu semnarea Acordului de Asociere şi apoi ratificarea acestuia. De asemenea, vom susţine Guvernul Coaliţiei Pro Europene în efortul de a obţine un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru toţi cetăţenii moldoveni. Toate acestea vor ajuta Moldova să meargă înainte, cu relaţiile comerciale şi investiţii diversificate, cu mai multe locuri de muncă, cu o justiţie corectă şi o mai mare protecţie a drepturilor omului.

Schimbările majore pe care le promovează Partidul Liberal Democrat ca parte a Coaliţiei Pro Europene pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor oamenilor din ţara noastră, pot fi durabile dacă vor avea la temelie educaţia copiilor noştri. Prea lung timp acest domeniu de maximă importanţă a fost neglijat, chiar dacă până şi guvernarea comunistă înţelegea că sistemul educaţional trebuia urgent adaptat la realităţile demografice, sociale şi economice. În procesul de europenizare, de modernizare a societăţii noastre, generaţiile tinere trebuie să fie capabile să construiască o societate diferită, mai bună, din care să ne placă tuturor să facem parte. Ne vom mobiliza eforturile pentru a crea un sistem care să educe oameni cu gândire independentă, capabili să analizeze, să pună la îndoială, să argumenteze, să se poată descurca în viitor şi să facă faţă cerinţelor societăţii moderne. În contextul celor expuse, fracţiunea noastră va merge înainte prin promovarea adoptării iniţiativelor legislative majore în domeniul educaţiei, acordând prioritate noului cod al educaţiei, implementarea concepţiei de reformare a educaţiei vocaţionale şi adoptarea Strategiei în domeniul educaţiei 2020.

Ca să putem merge cu încredere înainte este crucial important să creăm mai multe locuri de muncă, să încurajăm unui mediu de afaceri stimulatoriu şi motivant. Cetăţenii noştri vor simţi cu adevărat schimbările spre bine, dacă vom avea mai multe locuri de muncă, care să le ofere condiţii de trai decente şi salarii mai mari. Marile proiecte de infrastructură, care au menirea de a moderniza ţara: începute în anii precedenţi, vor căpăta o amploare deosebită în anul curent. Vor fi construite noi drumuri naţionale, vor fi reparate foarte multe drumuri în intravilanul localităţilor şi construite reţele de aprovizionare cu apă de calitate şi canalizare, vor fi implementate numeroase proiecte de infrastructură socială. Acestea sunt domeniile unde au muncit şi vor continua să muncească sute şi mii de cetăţeni. Prin acţiunile sale legislative fracţiunea parlamentară a PLDM îşi propune să securizeze locurile de muncă, dar şi să debirocratizeze procesul de lansare a afacerilor, de diversificare a surselor de finanţare pentru afacerile lansate de tineri sau de cetăţenii noştri întorşi de peste hotare. Având în vedere importanţa sectorului agricol în oferirea de locuri de muncă, vom susţine propunerea de creare a unui Fond de Stabilizare şi Asistenta pentru producătorii care se confrunta cu provocări externe şi embargouri, menţinând pentru materia primă agricolă o rată redusă a TVA de 8%.

Lupta împotriva corupţiei, consolidarea integrităţii justiţiei şi persoanelor aflate în serviciul public rămâne prioritatea constantă a fracţiunii noastre.

Ca Moldova să meargă înainte, nu ne putem lăsa traşi înapoi de corupţia care loveşte direct în buzunarul şi viaţa cotidiană a fiecărui cetăţean, ori de un sistem de justiţie care nu este independent şi integru. Prin urmare, vom continua să promovăm pachetul de legi de reformă a Procuraturii, în partea care nu ţine de modificarea Constituţiei, înăspririi responsabilităţii disciplinare a judecătorilor, şi implementării corectă a setului de legi anticorupţie, vom pleda pentru votarea amendamentului constituţional privind limitarea imunităţii parlamentare. Obiectivul principal al fracţiunii este de a susţine Guvernul Republicii Moldova în construirea unui sector al justiţiei profesional, accesibil, eficient şi transparent, în conformitate cu standardele europene. Au fost deja întreprinse măsuri pentru a asigura independentă sistemului judiciar prin reformarea criteriilor şi procedurile de selectare, numirea, promovarea şi eliberarea din funcţie a judecătorilor, aplicarea testelor de integritate etc… Nu vom ezita nici o clipă în a merge înainte în procesele menţionate.

Stimaţi colegi,

Cuvintele de ordine care vor caracteriza starea de spirit şi conduita deputaţilor din majoritatea parlamentară în sesiunea actuală vor fi: RESPONSABILITATEA, IMPLICAREA, CONSECVENŢA ŞI FERMITATEA. În acest sens contez pe o abordare comună din partea tuturor colegilor din Coaliţia Pro Europeană.

Avem nevoie ca niciodată de o atitudine matură şi responsabilă pentru a asigura finalitatea mai multor procese iniţiate pe durata actualei legislaturi, care să aducă un nou suflu în societate, care să inspire încredere în corectitudinea cursului de integrare europeană, pentru care am fost mandataţi de cetăţenii ţării noastre în Noiembrie 2010.

În această perspectivă de maximă importanţă avem nevoie de implicarea fiecăruia, stimaţi colegi deputaţi, pentru a adopta legi bune, pentru a comunica cu oamenii în scopul demolării miturilor antieuropene şi combaterii trucurilor propagandistice despre pericolul românizării, care au fost cu mare sârguinţă cultivate de opoziţia comunistă.

Şi desigur, sorţii noştri de izbândă pot fi asiguraţi doar prin consecvenţă şi fermitate în promovarea obiectivelor pe care ni le-am asumat. Să excludem din inimile şi minţile noastre orice ezitare sau urmă de îndoială în corectitudinea obiectivului asumat de a construi o Moldovă europeană şi de o oferi cetăţenilor noştri o perspectivă durabilă de bunăstare şi democraţie. Prea nocive pentru viaţa cotidiană a oamenilor noştri au fost ezitările şi oscilările conjuncturiste ale guvernării comuniste în materie de politică externă.

Fireşte că ne putem aştepta la diverse provocări, stimulare a unor procese separatiste, calomnii, insinuări, atacuri la persoană — metodele preferate de luptă politică a comuniştilor şi acoliţilor săi. Ne convingem şi astăzi că toate apelurile noastre din sesiunile precedente la calm, raţiune, responsabilitate au fost ca un strigăt în pustiu. De dragul ambiţiei patologice de revenire la guvernare comuniştii sunt gata să sacrifice integritatea teritorială a ţării, viitorul prosper al cetăţenilor, pacea şi stabilitatea internă. Înţelegem că, din păcate, în sesiunea actuală opoziţia comunistă va fi şi mai isterică, şi mai agresivă, şi mai anti sistemică. Dar, chiar şi în aceste condiţii, nu voi ezita să-i chem la o abordare responsabilă şi pe reprezentanţii opoziţiei comuniste, îndemnându-i să ţină cont de dictonul că “cine seamănă vânt, culege furtună!”, că procesele pe care le alimentează acum ar putea avea efectul bumerangului, risipindu-le şi puţinul sprijin popular care le-a mai rămas.

În ce ne priveşte, obiectivele ne sunt formulate, avem toată voinţa politică de a spune înainte, nu înapoi — acesta este răspunsul nostru pentru comunişti şi alţi provocatori care ţintesc obiectivul de a deturna Republica Moldova de la cursul de integrare europeană! Pentru a atinge aceste obiective enunţate vom fi solidari, responsabili, vom asigura un climat de cooperare şi stabilitate politică, vom coopera eficient cu colegii noştri din coaliţie pentru a înregistra progrese reale în beneficiul cetăţenilor pe care îi reprezentăm.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat — în vizită de lucru în raionul Teleneşti Discursul Prim-ministrului Iurie Leancă în cadrul şedinţei inaugurale a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului