Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la darea în exploatare a Centrului de Sănătate din Valea Perjei

|versiune pentru tipar||
PLDM / 18 februarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În Republica Moldova a fost dat în exploatare un nou Centru de Sănătate. De această dată — în satul Valea Perjei din raionul Taraclia. Costul lucrărilor pentru noul edificiu a constituit 2 386 509 lei, surse financiare asigurate prin proiectul Băncii Mondiale “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială în Republica Moldova”.

Instituţia medicală va deservi 4553 locuitori. Potrivit directorului Centrului de Sănătate, Maria Gherdanova, asistenţa medicală primară este asigurată de către 3 medici de familie şi 8 asistenţi medicali. Centrul este asigurat cu echipamentul şi instrumentarul medical necesar ce corespunde normelor minime de dotare conform funcţiei şi volumului asistenţei medicale primare acordate.

Prezent la eveniment, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a felicitat locuitorii satului Valea Perjei cu ocazia dării în exploatare a instituţiei medicale şi a mulţumit persoanelor implicate în realizarea acestui proiect extrem de necesar.

“Serviciile de sănătate trebuie să fie prezente în fiecare localitate din Republica Moldova. Oamenii trebuie să aibă condiţii moderne de tratament şi investigaţie. De aceea, în 2014, pe lângă Centre de Sănătate, vor fi create şi 10 laboratoare regionale de sănătate publică. Acestea vor spori operativitatea intervenţiilor medicale şi calitatea serviciilor oferite”, a spus Vlad Filat.

La deschiderea oficială au mai fost prezenţi viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, viceministrul MAI, Serghei Diaconu, deputatul PLDM, Ion Ionaş, preşedintele OT Taraclia a PLDM, Feodora Dimitrova.

Ulterior, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a vizitat Zona Economică Liberă din or. Tvardiţa.

Suprafaţa zonei este de 3,57 ha. În prezent, în zona activează 5 rezidenţi care produc vin, cognac, mezeluri, medicamente. Marfa este realizată atât pe teritoriul ţării, cât şi exportată în Germania, Italia, Israel, Kazahstan.

Vlad Filat s-a familiarizat cu derularea procesului de îmbuteliere a sticlelor cu vin şi cognac şi cu condiţiile de fabricare a mezelurilor.

“Este încă un exemplu de succes pentru Republica Moldova şi încă un pas înainte spre o economie prosperă, încă un pas înainte spre standardele europene. Un produs calitativ, fabricat conform tehnologiilor moderne poate fi vândut pe orice piaţă din lume”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM a discutat cu agenţii economici care activează în cadrul Zonei Economice Libere.

Gimnaziul din satul Albota de Jos are calculatoare performante

La 17 februarie, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a vizitat gimnaziul din satul Albota de Jos, raionul Taraclia, unde recent au fost instalate 12 calculatoare în sala de informatică. Calculatoarele fac parte din echipamentul pentru dotarea căminelor studenţeşti şi sălilor de informatică din instituţiile preuniversitare, în valoare de 17,2 mil lei, donat de guvernul chinez. Acţiunea îşi propune să creeze condiţii mai bune de educaţie, dezvoltare şi realizare a potenţialului tinerilor.

Ulterior, Vlad Filat a avut o întrevedere cu colectivul de profesori, la care a discutat despre implementarea reformei în domeniul educaţiei.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a spus că aprobarea Codului Educaţiei rămâne a fi cel mai important obiectiv în acest domeniu. De asemena, pe lângă asigurarea transparenţei şi corectitudinii — care, în 2014, se vor intensifica — în desfăşurarea examenelor de BAC, avem sarcina majoră să susţinem transformarea calitativă a întregului proces educaţional.

“În acest an, ne aşteaptă proiecte de importanţă majoră pentru Republica Moldova: reconstrucţia a 12 şcoli de circumscripţie, adevărate şcoli ale secolului XXI, reabilitarea educaţiei preşcolare — construcţia şi reconstrucţia grădiniţelor”, a punctat liderul PLDM.

Vlad Filat a vizitat şi liceul din Tvardiţa, unde a avut o întâlnire cu colectivul de profesori.

Sursa: www.pldm.md

TLDM susţine dreptul suveran al poporului ucrainean de a alege calea de dezvoltare europeană Omagiu veteranilor războiului din Afganistan