Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM a participat la comemorarea victimelor conflictului armat de pe Nistru

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 martie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

De Ziua Memoriei, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, alături de deputaţi, miniştri liberal-democraţi, şefi ai serviciilor desconcentrate, a adus un omagiu eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.

În memoria celor care în anul 1992 cu arma în mâini au apărat integritatea şi independenţa Republicii Moldova, Vlad Filat a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Apoi, împreună cu participanţii la manifestaţie, s-a deplasat în marş spre Complexul memorial “Eternitate”, unde a participat la mitingul de comemorare a victimelor războiului pentru integritate şi a depus flori la monumentul “Maica Îndurerată”.

“Astăzi comemorăm eroii căzuţi în luptele de pe Nistru, oameni care cu preţul propriei vieţi au apărat integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Cu 22 de ani în urmă, a început războiul de pe Nistru, deschizând un capitol tragic în istoria ţării noastre.

Îmi exprim respectul şi le mulţumesc combatanţilor care au luptat pentru siguranţa şi libertatea Republicii Moldova şi mă închin în faţa eroilor căzuţi în lupte şi a familiilor lor îndurerate”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM a făcut o paralelă între evenimentele de acum, 22 de ani, şi situaţia din Ucraina.

“Evenimentele care au loc în acest moment în Ucraina ne aduc aminte prin ce clipe tensionate am trecut şi noi la rândul nostru. De Ziua Memoriei vreau să vă spun că noi nu am uitat nimic din ce s-a întâmplat cu 22 de ani în urmă pe Nistru: suveranitatea şi independenţa sunt pentru noi cele mai de preţ valori pe care le are un stat democratic. Într-o lume modernă pacea nu trebuie menţinută prin război, iar armele nu trebuie să înlocuiască dialogul politic”, a opinat Vlad Filat.

Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat din 1992 au participat circa 29 mii de persoane, din care 386 au decedat, iar alte 284 au fost schilodite. În conformitate cu hotărârea Parlamentului, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei.

Ziua Memoriei a fost comemorată şi la Cocieri

Pe 2 martie, deputatul George Mocanu a participat la acţiunile dedicate Zilei Memoriei desfăşurate la Cocieri, Dubăsari. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai statului, militari, combatanţi în războiul de pe Nistru, cetăţeni din localitatea Cocieri şi din împrejurimi.

Parlamentarul a depus flori la monumentul închinat celor care au apărat independenţa Republicii Moldova. În discursul său, deputatul a făcut referire la sacrificiul adus de luptători şi a declarat că fiecare dintre noi trebuie să înfrunte cu demnitate ceea ce ne rezervă viaţa.

“Generaţia tânără trebuie să ştie ce s-a întâmplat în 1992, pe Nistru. Este de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor care au luptat pentru independenţă. Am tot respectul şi admiraţia pentru curajul lor”, a subliniat George Mocanu. După depunerea de flori, cortegiul s-a deplasat la cimitirul din localitate, unde a avut loc o slujbă de pomenire.

Sursa: www.pldm.md

Preşedintele PLDM a participat la deschiderea festivalului raional “Mărţişor 2014” TLDM a semnat declaraţia YEPP în legătură cu decizia privind intervenţia militară în Ucraina