Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liderul PLDM — în vizită de lucru în raionul Nisporeni

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 19 martie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a efectuat o vizită de lucru în raionul Nisporeni. Itinerarul deplasării în teritoriu a cuprins oraşul Nisporeni şi satele Valea Trestieni şi Boldureşti. Pe parcursul zilei, liderul liberal-democrat a fost însoţit de preşedintele Organizaţiei Teritoriale Nisporeni a PLDM, Valeriu Guţu.

În oraşul Nisporeni, liderul liberal-democrat a avut o întrevedere cu angajaţii Spitalului raional, condus de Roman Vasiliu. La întâlnirea, la care a participat şi viceministrul sănătăţii, Svetlana Cotelea, a fost pusă în discuţie reforma în domeniul sănătăţii.

Preşedintele PLDM a spus că priorităţile stabilite în 2009 în domeniul sănătăţii pas cu pas se realizează. “Doar un cetăţean sănătos poate face faţă cerinţelor timpului şi astfel poate contribui la modernizarea societăţii. Avem de făcut multe lucruri. Din fericire, avem resurse şi parteneri de nădejde care ne ajută în manieră aplicativă în atingerea obiectivelor şi rezolvarea problemelor. Noi avem oameni care au capacitatea să mişte ţara înainte, dar avem nevoie de implicare. Dacă vom fi uniţi, vom atinge toate obiectivele propuse”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a menţionat că, pentru prima dată, în ultimii douăzeci de ani, se va da în exploatare un bloc chirurgical nou la Spitalul Clinic Republican, două blocuri la Spitalul de Urgenţă — toate echipate la standarde europene.

Referindu-se la salariul cadrelor medicale, Vlad Filat a spus că acesta va fi majorat, ceea ce constituie un pas înainte.

De asemenea, preşedintele PLDM a menţionat că, în 2014, Ministerul Sănătăţii va continua extinderea reţelei de centre de sănătate.

În cadrul întâlnirii cu cadrele medicale a fost pusă în discuţie şi problema care vizează angajarea tinerilor specialişti în spitalele din mediul rural. “Este necesar ca studenţii care şi-au făcut studiile din contul statului să muncească şi în satele din Republica Moldova. Medicii au menirea de a salva vieţi omeneşti, din acest considerent medicii rezidenţi trebuie să renunţe a se angaja doar în spitalele amplasate în oraşe. Desigur, este necesar să fie pus la dispoziţie şi un spaţiu locativ pentru tinerii specialişti”, a spus Vlad Filat.

Tot astăzi, preşedintele PLDM s-a întâlnit cu cetăţenii din Valea Trestieni şi a discutat despre problemele cu care se confruntă, dar şi au fost identificate anumite soluţii. În particular, Vlad Filat a menţionat că în acest an localitatea va beneficia de 700 mii de lei pentru a repara drumurile din interiorul localităţii.

Răspunzând solicitărilor cetăţenilor din localitate, Vlad Filat a promis că în scurt timp va dota cu echipament sala sportivă a şcolii, pentru ca elevii să aibă condiţii moderne.

Liderul liberal-democrat a vorbit oamenilor şi despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Vlad Filat a menţionat că drumul ales de Moldova este unul corect.

“Urmează să semnăm Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Comerţ Liber, iar acest eveniment de importanţă naţională va ancora definitiv Republica Moldova în spaţiul valorilor europene, va face ireversibil procesul de integrare europeană, pentru care am muncit continuu, timp de mai mulţi ani”, a spus Vlad Filat.

Directoarea gimnaziului din localitate, Ludmila Popescu, a mulţumit liderului PLDM pentru că a susţinut lansarea proiectului de dotare a sălilor de informatică cu computere. “Ieri, de la Ministerul Educaţiei am primit calculatoare pentru sala de informatică. Elevii sunt foarte bucuroşi că de azi înainte vor face informatică la calculatoare moderne şi performante. Ne bucurăm că aţi fost şi sunteţi un susţinător aprig pentru ca educaţia din Republica Moldova să se modernizeze”, a spus Ludmila Popescu.

În după amiaza zilei, liderul PLDM, s-a întâlnit şi cu cetăţenii din satul Boldureşti.

În satul Cârneşti a fost deschisă o şcoală primară-grădiniţă

Astăzi, 19 martie, în satul Cârneşti, raionul Nisporeni a fost inaugurată o şcoală primară-grădiniţă, care va fi frecventată de 40 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. Pentru reconstrucţia edificiului s-au cheltuit 300 mii de lei, bani alocaţi prin intermediul proiectului “Parteneriat Global pentru Educaţie”.

Potrivit directorului grădiniţei, Raisa Diacon, până acum în satul Cârneşti nu a existat o instituţie preşcolară, de aceea inaugurarea de azi este o mare bucurie pentru întreaga localitate.

“Pentru ca micuţii să aibă toate condiţiile necesare, au fost reconstruite două săli de clasă, efectuate lucrări de reparaţie interioare, construită canalizarea şi blocul sanitar. Deschiderea instituţiei este un eveniment important pentru copii, dar şi pentru părinţi, care de azi înainte vor avea unde să îşi ducă odraslele pe parcursul zilei. Împreună cu educatorii vom depune tot efortul ca să oferim o educaţie de calitate micuţilor”, a spus directoarea grădiniţei.

Prezent la ceremonia de dare în exploatare a instituţiei preşcolare, Vlad Filat s-a familiarizat cu condiţiile create pentru copii şi a spus că succesul de azi se datorează tuturor celor implicaţi în realizarea proiectului — partenerilor de dezvoltare şi autorităţilor locale.

“Copiii care au acces la educaţia preşcolară se integrează mai uşor şi sunt mult mai bine pregătiţi în ciclul educaţional. Este cert că trebuie să continuăm în aşa fel, încât obiectivul pe care ni l-am propus, ca până la sfârşitul anului 2015 toţi copiii de vârstă preşcolară să aibă acces la o infrastructură modernă, să fie realizat. În acest an vom acorda o atenţie sporită acestui proces, peste 500 milioane lei care vor fi investiţi în educaţia preşcolară”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a accentuat că educaţia este pilonul dezvoltării unui stat puternic şi sănătos.

“Tinerii sunt forţa care mişcă lucrurile spre bine, iată de ce este important ca studiile să fie calitative, să le deschidă noi oportunităţi şi să le ofere pregătirea necesară pentru viaţă”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM a donat grădiniţei o maşină de spălat automat, un centru muzical şi multe jucării.

Viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, a ţinut să menţioneze că exemplul satului Cârneşti este unul elocvent. Acolo unde sunt puţini copii, atât la şcoala primară cât şi la grădiniţă, nu are rost să investeşti în două edificii, ci concentrezi tot ce ai mai bun într-un edificiu şi le oferi copiilor condiţii moderne de dezvoltare.

“Am convingerea fermă că, cu cât mai devreme sunt integraţi copiii în educaţia preşcolară cu atât mai mari sunt şansele lor de a reuşi în viaţă. Iar scopul nostru este ca toţi copiii să aibă acces la educaţie de calitate. Vom continua în aceeaşi manieră. Vineri avem un eveniment similar în raionul Rezina”, a spus Igor Grosu.

Prezentă la inaugurare, deputatul PLDM, Maria Ciobanu, şi-a exprimat încrederea că educatorii din această instituţie vor oferi cea mai aleasă educaţiei copiilor, pentru ca în timp să se poată mândri cu rezultatele obţinute.

Grădiniţa din Cârneşti este cea de-a 12-a instituţie deschisă în cadrul proiectului “Parteneriat Global pentru Educaţie”.

Sursa: www.pldm.md

La Ungheni a avut loc şedinţa CPT Alexandru Cimbriciuc participă la un seminar al AP NATO