Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Liliana Palihovici a înaintat o iniţiativă legislativă de majorare a alocaţiilor sociale adresate copiilor care şi-au pierdut părinţii

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

O iniţiativă legislativă de majorare a alocaţiilor sociale adresate copiilor care şi-au pierdut părinţii a fost înaintată de către Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici.

“În prezent, alocaţia pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului se stabileşte în cuantum de 49 lei pentru fiecare din ei, fără a depăşi suma totală de 98 lei. Este evident că în condiţiile actuale aceste sume sunt derizorii”, afirmă Vicepreşedinta Parlamentului Liliana Palihovici.

Deputata pledează pentru modificarea legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni astfel încât “Cuantumul alocaţiei pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului constituie 30% din cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilită anual de către Guvern, pentru fiecare copil”.

Potrivit datelor statistice, din categoria beneficiarilor vizaţi de majorarea propusă în proiect fac parte circa 4040 de copii. Guvernul, urmează în condiţiile art. 131 din Constituţie şi art. 58 din Regulamentul Parlamentului să identifice şi să aprobe cheltuielile bugetare pentru implementarea prevederilor ce se conţin în prezentul proiect de lege.

Iniţiativa a fost susţinută de către deputaţii PLDM Maria Ciobanu, Nicolae Juravschi, Nicolae Olaru şi Tudor Deliu, Gheorghe Focşa, Maria Nasu şi Elena Frumosu.

Sursa: www.pldm.md

Ghenadie Ciobanu a solicitat Consiliului Europei susţinerea unor proiecte pilot de reconstrucţie a patrimoniului arhitectural Vlad Filat — la sfat cu cetăţenii din satele Făleştii Noi şi Bocani