Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat — la sfat cu cetăţenii din satele Făleştii Noi şi Bocani

|versiune pentru tipar||
PLDM / 27 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul vizitei de lucru efectuate în raionul Făleşti, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a întâlnit şi cu cetăţenii din satele Făleştii Noi şi Bocani. Liderul liberal-democrat a fost însoţit de preşedintele Organizaţiei Teritoriale Făleşti a PLDM, Liubomir Secară.

La întâlnirea cu cetăţenii din satul Făleştii Noi, Vlad Filat a spus că a vizitat deja peste 400 de localităţi şi a discutat cu oamenii diverse subiecte ce vizează situaţia social-politică din Republica Moldova, inclusiv reformele demarate în domeniile educaţiei, sănătăţii, agriculturii, poliţiei.

Pentru ca satul să se modernizeze şi să fie create noi locuri de muncă, Vlad Filat a îndemnat cetăţenii să fie activi, să scrie proiecte, să aplice şi să obţină finanţare nerambursabilă. “Se poate de accesat diverse fonduri, dar pentru aceasta trebuie să fie iniţiativă şi implicare. Uniunea Europeană ne oferă bani, dar cetăţenii trebuie să scrie proiecte bine argumentate. Odată ce proiectul este avizat, aplicanţii pot obţine banii fără dificultăţi”, a spus Vlad Filat.

Discutând cu cetăţenii despre sistemul medical, Vlad Filat a spus că la moment se fac investiţii foarte mari pentru modernizarea acestui domeniu. De asemenea, liderul PLDM a insistat asupra necesităţii de combatere a tuturor cazurilor de corupţie în sistemul medical.

Răspunzând solicitărilor unui grup de elevi, Vlad Filat a promis că va dona un cărucior cu rotile pentru colegul lor de clasă, Anatolie, care are probleme locomotorii. În acelaşi timp, liderul liberal-democrat a promis calculatoare pentru sala de informatică a şcolii şi sprijinul său pentru proiectul de construcţie a unui mini-teren de sport.

La sfârşitul întâlnirii, preotul din sat i-a dăruit lui Vlad Filat o icoană, în semn de mulţumire pentru suportul oferit bisericii.

Preşedintele PLDM s-a întâlnit şi cu cetăţenii din satul Bocani, cu care a discutat despre avantajele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

După 25 de ani, în satul Pietrosu a fost inaugurată grădiniţa

O nouă localitate, un alt proiect realizat. Este vorba despre satul Pietrosu din raionul Făleşti, unde a fost inaugurată Grădiniţa “Îngeraş”, proaspăt renovată. Instituţia preşcolară este amplasată în clădirea gimnaziului din localitate, are o suprafaţă de 200 m² şi este frecventată de 34 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. La deschiderea grădiniţei a fost prezent şi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care monitorizează implementarea proiectelor iniţiate în perioada când ocupa funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Vlad Filat a felicitat comunitatea cu ocazia inaugurării grădiniţei şi a menţionat că acolo, unde este o echipă unită şi dorinţă, proiectele iniţiate au finalitate, iar cetăţenii beneficiază de condiţii mai bune de trai. Liderul PLDM a specificat că, săptămânal, în Republica Moldova se redeschid câte 3–4 grădiniţe renovate şi dotate cu mobilier modern.

“Investiţiile în renovarea grădiniţelor sunt oportune, pentru că suntem obligaţi să asigurăm condiţiile necesare unei educaţii de calitate a copiilor. Ţara are nevoie de o generaţie tânără inteligentă, cu cunoştinţe temeinice, educată în cele mai bune şi moderne condiţii. Investind în copii — investim în viitorul ţării noastre, de aceea, apelez la oamenii cu posibilităţi să contribuie la modernizarea instituţiilor preşcolare”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat nu a mers cu mâna goală la inaugurarea grădiniţei, ci a adus micuţilor calculatoare, un aragaz, un frigider şi multe jucării. În semn de recunoştinţă, micuţii au recitat poezii, au cântat şi dansat.

Prezentă la eveniment, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a spus că, în anul 2014, investiţiile în construcţia sau renovarea grădiniţelor vor continua, pentru ca fiecare copil de vârstă preşcolară să frecventeze o instituţie modernă şi dotată cu tot echipamentul.

Directorul grădiniţei, Maria Grama a menţionat acest un eveniment a fost aşteptat de întreaga comunitate aproape 25 de ani.

“Cu ajutorul primarului, am reuşit să obţinem un statut pentru grădiniţă, iar acum împărţim clădirea cu şcoala din sat. Nu e o problemă, colaborăm şi ne ajutăm în situaţii critice, pentru că slujim unei cauze nobile. Odată cu deschiderea grădiniţei au fost create şi 10 locuri de muncă. Trebuie să menţionez că am construit şi cazangeria, pentru ca iarna în instituţie să fie cald şi confortabil”, a spus directoarea grădiniţei.

Pentru reconstrucţia şi dotarea noului edificiu s-au cheltuit 300 mii de lei, bani alocaţi de autorităţile locale, Ministerul Educaţiei, Banca Mondială şi UNICEF.

O casă pentru bunica Valentina şi cei 5 nepoţei

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, va procura o casă de locuit pentru familia Criviţchi din satul Pietrosu, raionul Făleşti. Promisiunea a fost făcută de liderul PLDM după ce, noaptea trecută, casa familiei a fost distrusă de flăcări din temelii. Locuinţa deja a fost identificată şi Vlad Filat a rugat-o pe bunica Valentina să accepte să se mute în casa nouă împreună cu cei cinci nepoţi pe care îi întreţine.

“Este un caz ieşit din comun. Această familie nevoiaşă are nevoie de ajutor în aceste momente grele şi nu putem rămâne indiferenţi. Eu am numai cuvinte de laudă pentru această bunicuţă, care de una singură creşte cinci nepoţi, mama copiilor fiind peste hotare, iar tatăl a decedat cu şase ani în urmă. Vreau ca această familie să aibă condiţii decente de trai, micuţii, care şi aşa au trecut prin multe încercări, rămânând fără tată, să nu ducă lipsuri şi să aibă un acoperiş deasupra capului”, a spus liderul PLDM.

Vlad Filat a mai promis ajutor financiar pentru procurarea mobilierului, a tehnicii necesare şi îmbrăcăminte pentru cei cinci copii.

Bunica Valentina i-a mulţumit lui Vlad Filat pentru receptivitate şi ajutorul de care familia sa are mare nevoie în aceste momente de grea cumpănă.

Sursa: www.pldm.md

Liliana Palihovici a înaintat o iniţiativă legislativă de majorare a alocaţiilor sociale adresate copiilor care şi-au pierdut părinţii Masă rotundă “Împreună pentru o Moldovă europeană” la Ialoveni